SMATSA prezentovala COOPANS timu svoja iskustva u radu sa TopSky-ATC sistemom

TopSky – ATC je sistem kompanije Thales namijenjen za automatizaciju kontrole vazdušnog saobraćaja. Karakterišu ga inovativan i intuitivan pristup informacijama o letu, precizno praćenje u realnom vremenu za brže i bolje donošenje odluka, efikasni alati za poboljšano otkrivanje i rješavanje potencijalno konfliktnih situacija kao i integrisano sekvenciranje uz mogućnost optimizacije. Visokokvalifikovano i sertifikovano ATSEP osoblje, kakvo kontrola letenja Srbije i Crne Gore već ima, samo pomaže da pouzdanost ovakvog sistema dođe do punog izražaja. Nakon svega pomenutog, jasno je zašto ovaj sistem koristi oko 85 zemalja što čini oko 40% svjetskog vazdušnog prostora. 

Predstavnici pružalaca usluga u vazdušnoj plovidbi i to Austro Control, Croatia Control, Naviair, Irish Aviation Authority i NAV Portugal, kao članovi COOPANS tima za harmonizaciju, posjetili su SMATSA doo u cilju sagledavanja funkcije SMATSA TopSky-ATC sistema koja se odnosi na nadzor i upravljanje (RCMS sistem).

FIR-ovi u kojima se koristi TopSky-ATC sistem

COOPANS tim trenutno sprovodi aktivnosti unapređenja TopSky-ATC sistema, koja obuhvata i modernizaciju sistema za nadzor i upravljanje prelaskom na RCMS. Na sastanku su razmenjene informacije o iskustvu koje je SMATSA doo stekla u poslednje tri godine, od kada je RCMS sistem u operativnoj upotrebi. U vrlo konstruktivnoj atmosferi razmenjene su i informacije od značaja, o budućim planovima unapređenja TopSky-ATC sistema kao i o sličnostima i razlikama u načinu organizacije poslova i zadataka iz domena ATM sistema.

O COOPANS-u

COOPANS je međunarodno partnerstvo između pružaoca usluga u vazdušnoj plovidbi iz Austrije (Austro Control), Hrvatske (Croatia Control), Danske (Naviair), Irske (Irish Aviation Authority), Portugala (NAV Portugal) i Švedske (LFV), a francuska multinacionalna kompanija Thales je odabrani dobavljač (industrijski partner) za COOPANS.

Njihov zajednički cilj je usklađivanje funkcionalnosti i zajednička ulaganja čime se omogućava implementacija naprednog i jedinstvenog sistema kontrole letenja. COOPANS je uskladio proces razvoja i implementacije oko zajedničkih aktivnosti kao što su zajednička specifikacija, operativna dokumentacija, validacija, materijali za obuku i procedure a po istraživanju iz 2012.godine zaključeno je da poslovni model COOPANS obično postiže 30% uštede u troškovima razvoja u poređenju sa samostalnim modelom. Strateški plan ovog tima je osiguravanje da kontrole letenja koje su članice COOPANS-a ispunjavaju sve zahtjeve jedinstvenog evropskog neba.

eVazduhoplovstvo: FAB (Functional Airspace Block)

eVazduhoplovstvo: Jedinstveno evropsko nebo (SES-Single European Sky)

ATSEP osoblje – djeluju smireno i reaguju brzo

eVazduhoplovstvo: SECSI FRA – zajednički vazdušni prostor jugoistočne Evrope

Da li su problemi kontrolora letenja u Albaniji samo njihovi problemi?

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija. Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *