ATSEP osoblje – djeluju smireno i reaguju brzo

Naslovna foto: IFATSEA

Slaba vidljivost na aerodromu. Vi ste putnik u avionu i gledajući kroz prozor aviona razmišljate kako li pilot vidi pistu, na koji način će odrediti pravac slijetanja i hoće li pogoditi ugao pod kojim bi trebalo da sleti!? U nastavku teksta možete naći odgovor na to pitanje.

Skraćenica ATSEP (Air Traffic Safety Electronics Personnel) odnosi se na vazduhoplovno-tehničko osoblje kontrole letenja koje je osposobljeno i ovlašćeno za instalaciju, integraciju, podešavanje, kalibražu, korišćenje, nadzor, održavanje, stavljanje u upotrebu i van upotrebe opreme funkcionalnog sistema kontrole letenja. Ova grupa inženjera i tehničara radi na elektronskim i mehaničkim sklopovima kao i na softveru, omogućavajući ispravnost i pouzdanost sistema kontrole letenja a time i bezbjednost vazdušne plovidbe.

Prema međunarodnoj regulativi za obučavanje ovog osoblja zahtijeva se širok raspon kompetencija, stručnosti, znanja i vještina u područjima telekomunikacija, elektronike, računarstva i energetike. Naravno, sve to uz neizostavno poznavanje sistema vazduhoplovstva i procedura karakterističnih za ovaj vid saobraćaja. U zavisnosti od angažovanja, ATSEP može imati ulogu od tehničkih do visokih inženjerskih zadataka što čini ovaj posao izazovnim, ali i stresnim.

Pored obaveznih provjera znanja iz oblasti tehničkih uređaja i sistema kontrole letenja, koje ATSEP mora da položi u cilju održavanja najvišeg nivoa znanja i vještina, periodični zdravstveni pregledi su još jedna obaveza koja mora biti zadovoljena kako bi ATSEP inženjer ili tehničar uopšte mogao da bude sertifikovan za obavljanje posla.

Foto: IFATSEA, međunarodna organizacija koja predstavlja ATSEP osoblje širom svijeta

ATSEP – djeluju smireno i reaguju brzo

Ako ikada vidite u konkursima za posao da se naglašava “rad pod pritiskom” sjetite se ovog osoblja. Razlog je jednostavan, tokom svog rada ATSEP mora da bude maksimalno fokusiran na konkretan zadatak, dok se od njega očekuje da sve vrijeme “vidi” posljedice rada uređaja na kojem interveniše čak i u trenucima kad postoji pritisak zbog vremenskog ograničenja ili saobraćaja koji se neprekidno odvija.  

Od Udruženja vazduhoplovno tehničkog osoblja Crne Gore –ATSEPMONT, koje predstavlja ATSEP osoblje iz Crne Gore u međunarodnim institucijama, saznajemo da ovaj stresan posao podrazumijeva rad po smjenama i to pod konstantnim pritiskom, jer podrazumijeva stalnu spremnost da se u svakom trenutku odreaguje u slučaju bilo kakvog problema sa uređajima u što kraćem vremenskom roku. Pri tom, napominju iz ATSEPMONT-a, ne smije se smetnuti s uma da se za vrijeme intervencije vazdušni saobraćaj redovno obavlja pa bi jedan pogrešan klik na računaru za upravljanje opremom ili neoprezan potez alatom mogao da utiče kako na rad kontrolora letenja tako i na informacije koje dolaze do pilotske kabine. 

Detalj sa evropske konferencije ATSEP osoblja u Budvi, 2017 godine; organizator: ATSEPMONT

ATSEP- oslonac pilotu, kontroloru letenja…

ATSEP osoblje “radi” za pilota tako što obezbjeđuje signale koji se prikazuju u pilotskoj kabini. Kao primjer ćemo navesti ILS (Instrumental Landing System) čiji se značaj naročito ogleda u periodima loših vremenskih uslova i slabije vidljivosti. Ovaj sistem emituje signal, koji se u vidu informacije o pravcu i ugla za slijetanje, prikazuje na instrumentu u pilotskoj kabini. 

Foto: ATSEP Belgija

Ujedno, ATSEP “radi” za kontrolora letenja tako što obezbjeđuje rad svih sistema i uređaja koji su alat za rad kontroloru letenja. Radarska slika, planovi leta, radio uređaji, navigacijski uređaji, fiksna telefonija, sistem za snimanje komunikacije…sve to prati ATSEP da bi kontrolor letenja mogao da posvjeti punu pažnju svom poslu.

Pored pilota i kontrolora letenja, ATSEP inženjeri i tehničari su odgovorni za uređaje i sisteme koje koriste vazduhoplovni meteorolozi (prognostičari i osmatrači), kao i osoblje za obradu planova leta. 

O prepoznatljivosti i važnosti ovog osoblja ste mogli pročitati u našem tekstu- ICAO usvojio studiju o faktorima dodatnog stresa i zamora kod ATSEP osoblja, dok mu je i u domaćoj javnosti relativno skoro posvjećena pažnja o čemu ste mogli da pročitate na ovom linku.

Ukoliko želite da pogledate kako izgleda jedan radni dan ATSEP inženjera i tehničara, pogledajte snimak ispod (titl na engleskom jeziku).

ICAO usvojio studiju o faktorima dodatnog stresa i zamora kod ATSEP osoblja

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija. Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *