ICAO usvojio studiju o faktorima dodatnog stresa i zamora kod ATSEP osoblja

Svjetska organizacija civilnog vazduhoplovstva (ICAO) već godinama sarađuje sa međunarodnom federacijom Udruženja vazduhoplovno-tehničkog osoblja za bezbjednost vazdušne plovidbe (IFATSEA) na polju standarda i preporuka po pitanju rada tehničkog osoblja kontrole letenja (ATSEP-Air Traffic Safety Electronics Personnel). Crnu Goru u IFATSEA organizaciji već dugo godina predstavlja i u njenom radu aktivno učestvuje Udruženje ATSEPMONT.

Na ICAO sastanku održanom u regionalnom odjeljenju APAC (Azijske i pacifičke zemlje) u Bangkoku, Tajland poseban dio je posvećen temi „Faktori koji utiču na dodatni stres i zamor ATSEP osoblja i potreba za studijom koja bi se bavila pitanjima ljudskog faktora u okviru ATSEP profesije“.  Tada je IFATSEA dobila od ICAO bezrezervnu podršku da sprovede pomenutu studiju.

Logo organizacije IFATSEA

ATSEP osoblje je jedno od retkih u vazduhoplovstvu čiji je intenzitet posla ostao skoro nepromijenjen čak i sada, kada zbog mjera koje nameću mjere protiv pandemije COVID-19, obavljaju isti posao po još striktinijim pravilima i otežanim uslovima rada. Frekvencija saobraćaja je uticala na obim posla nekih drugih vazduhoplovnih profesija dok je ATSEP osoblje u svakom trenutku moralo da drži visok nivo pouzdanosti svojih uređaja i sistema.

Karakteristike ATSEP profesije uslovile su potrebu za izradom studije o faktorima koji utiču na dodatni stres i zamor ATSEP osoblja zbog čega je IFATSEA pokrenula istraživanje kako bi dobila povratne informacije od svojih kolega sa svih kontinenata. Na poziv gospodina Sentilvela Balasubramaniana, regionalnog direktora za azijsko-pacifički region i rukovodioca ovog projekta, Udruženje ATSEPMONT je aktivno učestvovalo u svim fazama pripreme studije i omogućilo svim svojim članovima da učestvuju u istraživanju. Online platformu i bazu podataka je uredilo ATSEP osoblje iz Indije.

Budva 2017.godine, konferencija IFATSEA ERM, organizator Udruženje ATSEPMONT

Izrada studije i analiza je sprovođena po fazama, trajala je godinu dana, a kako je izgledala anketa možete vidjeti na linku: https://youtu.be/4WrOTLy8hwM

Rezultati studije su jasno definisani faktori, konačne konsolidovane mjere i predlozi za unapređenje stanja u ovoj oblasti koji mogu unaprijediti bezbjednosnu kulturu i profesionalno angažovanje ATSEP osoblja. 

Značaj ove studije je pomoć u planiranju, organizaciji rada i shvatanju opisa posla ove profesije, a kao takva može biti važna ne samo za ATSEP osoblje već i za različite međunarodne institucije, vazduhoplovne vlasti, kontrole letenja i druge zainteresovane institucije civilnog vazduhoplovstva.

Studiju “Human factors of ATSEP, factors and counter measures” možete preuzeti i pregledati klikom na dokument ispod:

 

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija. Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *