Kontrola letenjaNovosti

Da li su problemi kontrolora letenja u Albaniji samo njihovi problemi?

Nakon jednostranog smanjenja plata i odbijanja poslodavca da pregovara o kolektivnom ugovoru, kontrolori letenja u Tirani su proglasili privremenu nesposobnost za rad zbog stresa. Kao posljedica toga otkazano je više od desetak letova u vazdušnom prostoru Albanije (LAAA / Tirana FIR). Naša redakcija je od početka pratila dešavanja u albanskoj kontroli letenja Albcontrol o čemu smo već izvještavali u tekstovima “Presedan u kontroli letenja” i “Zatvoreno nebo iznad Albanije“.

Po poslednjim informacijama sud u Tirani je odredio zatvor za dvojicu kontrolora letenja koje je označio kao organizatore štrajka Albcontrola, na šta su oni uložili žalbu tražeći da budu oslobođeni, dok je kontrolorka letenja otpuštena s radnog mjesta i stavljena u kućni pritvor. Osim ovih kontrolora, ostali su potpisali izjavu da su sposobni za rad i vraćeni su na posao.

Koliko je stanje alarmantno ukazuje zabrinutost relevantnih evropskih organizacija koje ukazuju na neadekvatan odnos prema vazduhoplovnim radnicima u Albaniji i pozivaju na se obrati pažnja na bezbjednost vazdušne plovidbe u albanskom vazdušnom prostoru koja je dovedena u pitanje ovakvim odlukama. 

“Kako se Albanija može smatrati dostojnom nove svijetle budućnosti kao članica EU kada na radnike koji slijede svoja osnovna prava reaguje na način koji podsjeća na mračnu staljinističku prošlost za koju smo se nadali da je pokopana i hapšenje onih koji im se protive ?” – poručuju iz ATCEUC (Air Traffic Controllers European Unions Coordination), organizacije koja okuplja predstavnike Sindikata kontrole letenja iz cijele Evrope čije saopštenje možete pogledati klikom na link.

Obraćanje javnosti je stiglo i od ETF, evropske federacija zaposlenih u saobraćaju, osuđuje uskraćivanje prava radnika i ukazuje na neophodnost dijaloga (saopštenje)

Vazdušni prostor Albanije – Tiran FIR (Flight Information Region)

Ozbiljnost situacije se naslućuje i kroz reagovanje IFALPA (Međunarodna federacija linijskih pilota) koja je objavila Bezbjednosni bilten u kojem savjetuje pilote da budu izuzetno oprezni dok lete u albanskom vazdušnom prostoru. Više detalja o stavu ove organizacije možete naći u Saopštenju za javnost u kojem se pozivaju albanske vlasti da se pridržavaju međunarodnih propisa.

Iz Međunarodne federacije kontrolora letenja IFATCA su oštro osudili događaj u Albaniji i podsjetili nadležne albanske vlasti da su dužne osigurati sigurnost zračnog prometa. “Sigurnost putujuće javnosti nije nešto što bi trebalo biti predmet nacionalnih političkih argumenata, niti miješanja u izbore.” – poručuje se u saopštenju i, između ostalog, dodaju: „Međunarodna konvencija o civilnom vazduhoplovstvu zabranjuje kontroloru letenja da radi u bilo kojem trenutku kada je svjestan bilo kakvog smanjenja njegove zdravstvene sposobnosti zbog čega ne bi mogao sigurno i pravilno da obavlja posao. Smatra se nesigurnim imati osobu koja vrši kontrolu letenja koja je na bilo koji način fizički ili mentalno oštećena ili nekvalifikovana i neobučena za to radno mjesto.” Udruženje kontrolora letenja Crne Gore ATCAM kao član IFATCA pridružuje se stavu svoje krovne kuće i već je uplatilo iznos svoje mjesečne članarine u fond za pomoć kolegama u Albaniji. 

Međunarodna organizacija vazduhoplovno-tehničkog osoblja za bezbjednost vazdušne plovidbe IFATSEA poručuju da sa velikom zabrinutošću prate događaje i pozivaju evropske institucije poput EASA, Eurocontrol i CANSO da pomognu rješavanju situacije u Albaniji. Njihovo saopštenje koje možete pročitati ovdje je u potpunosti u skladu sa stavom Udruženja ATSEP osoblja u Crnoj Gori – ATSEPMONT iz koga poručuju na važnost brze reakcije i uspostavljanja što skorijeg dijaloga jer su neki od kontrolora letenja još uvijek u zatvoru a neki u kućnom pritvoru.

ETF budno prati poštovanje prava radnika u vazduhoplovstvu

Naša redakcija je kontaktirala i Ivana Šćekića, Direktora sektora za sigurnost vazdušne plovidbe u Agenciji za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore, a njegov komentar o dešavanjima koja su obilježila zatvaranje vazdušnog prostora iznad Albanije možete pročitati u nastavku: 

“Agencija za civilno vazduhoplovstvo je upoznata sa zatvaranjem vazdušnog prostora TIRANA FIR i prema informacijama kojima raspolažemo, a što je u ovom trenutku najvažnije da čitaoci znaju, ovaj događaj nije uticao na sigurnost pružanja usluga Kontrole letenja Srbije i Crne Gore SMATSA doo Beograd.

Kad su u pitanju propisi, u našoj zemlji su regulatorni zahtjevi u pogledu stručne spreme i osposobljenosti kontrolora letenja definisani Zakonom o vazdušnom saobraćaju i odgovarajućim podzakonskim propisima, prvenstveno Pravilnikom o dozvolama i organizacijama za osposobljavanje kontrolora letenja. Navedenim propisima u pravni sistem Crne Gore preuzete su odgovarajuće odredbe evropskih akata za tu oblast”.

Svaka država izvan Evropske unije može utvrditi ove regulatorne zahtjeve i svoj sistem na drugačiji način, a važno je znati da i EU propisi dozvoljavaju pojedina odstupanja u opravdanim slučajevima i u ograničenom vremenskom periodu.

Zatvaranje vazdušnog prostora na nivou FIR-a predstavlja rijedak događaj u Evropi. Međutim, s obzirom na to da se ipak povremeno dešava, iz različitih razloga, neophodno je imati razvijene planove za prevazilaženje vanrednih okolnosti”- poručio je Šćekić.

Našim čitaocima će biti zanimljivo da se na SafeAirspace.net Albanija sada navodi kao „nivo 3 – oprez“  i preporučuje se pilotima da bi trebali biti izuzetno oprezni dok rade u albanskom zračnom prostoru (LAAA / Tirana FIR) zbog povećanog rizika od degradiranih usluga ATC-a. Jedinu lošiju ocjenu od Albanije u Evropi trenutno ima Ukrajina “nivo 2- postoji opasnost.”

Ukoliko do sada niste, pogledajte još:

Naši stručnjaci o poslednjem letu slavnog košarkaša

Presedan u kontroli letenja! U Albaniji turski kontrolori letenja “na frekvenciji” umesto albanskih

 

One thought on “Da li su problemi kontrolora letenja u Albaniji samo njihovi problemi?

  • Перо из контроле лета

    Ako ni zbog čega drugog a ono zbog ovakvih stvari važno je ispregovarati minimum procesa rada. Tada svi igrači znaju po kojim pravilima se igra…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.