eVazduhoplovstvo: SECSI FRA – zajednički vazdušni prostor jugoistočne Evrope

AVIOPORTAL je pokrenuo projekat “eVazduhoplovstvo” sa ciljem promocije vazdušnog saobraćaja, sigurnosti i bezbjednosti u vazdušnom saobraćaju. Svake nedjelje će obraditi neki termin, zanimljivost, predstaviti pojedinu instituciju ili organizaciju iz svijeta vazduhoplovstva. Ovo je još jedna tema iz seta planiranih i postavljenih projektnim zadatkom.

SECSI FRA (South East Common Sky Initiative Cross Border Free Route Airspace) predstavlja inicijativu za slobodno korišćenje ruta u zajedničkom vazdušnom prostoru jugoistočne Evrope (u ovom slučaju su to nivoi od FL 205 do FL 660) u okviru kojeg korisnici vazdušnog prostora mogu slobodno planirati najkraću rutu između objavljenih ulaznih i izlaznih tačaka, sa mogućnošću rutiranja preko specificiranih međutačaka. Ovaj segment vazdušnog prostora izuzima postojeću mrežu ATS ruta (ruta kontrola letenja). 

Ovaj projekat je jedno od ključnih unapređenja u skladu sa Inicijativom EU o uspostavljanju jedinstvenog evropskog neba bez obzira na državne ili čak FAB granice, sa ciljem povećanja bezbednosti i efikasnosti, kao i povećanja kapaciteta vazdušnog saobraćaja u Evropi. Takođe, ovaj koncept smanjuje potrošnju goriva, smanjuje emisiju CO2 i smanjuje kašnjenja.

Zajednički koncept “Preko-graničnog slobodnog planiranja ruta – Cross border FRA concept“ je planiran u vazdušnim prostorima 6 država: Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Hrvatske, Slovenije i Republike Srbije, a od 2. 12. 2021. godine inicijativi su se pridružile Albanija i Republika Sjeverna Makedonija. KFOR sektor nije uključen u dogovor.

SECSI FRA je razvijen uz podršku Network managera (menadžera mreže) iz EUROCONTROL i zajedno sa novim članovima programa, činiće jedan od najvećih prekograničnih vazdušnih prostora slobodnih ruta u Evropi. To je veliki korak ka postizanju zajedničkog vazdušnog prostora širom kontinenta. Provajderi iz Albanije i Sjeverne Makedonije, Albcontrol i M-NAV, su se na ovaj način pridružili pružaocima usluga Slovenia Control-u (Slovenija), Austrocontrol-u (Austrija), Crocontrol (Hrvatska), SMATSA-i (Srbija / Crna Gora) i BHANSA-i (Bosna i Hercegovina).

Prednosti dobijene kroz prošireno područje SECSI slobodnih ruta će biti sada značajnije. Po procjeni izrađenoj prije pristupanja Albcontrole i Sjeverne Makedonije, korisnici ovog vazdušnog prostora će moći letjeti direktnijim rutama uz potencijalnu uštedu do dnevno 1,940 nautičkih milja, 285 minuta vremena, smanjenja potrošnje goriva do 8,000 kg i smanjenja emisije ugljen-dioksida (CO2) za 25,500 kg. Novi SECSI FRA će doprinijeti potencijalnoj uštedi od oko 700,000 NM (1,300,000 km) u dužini letova na godišnjem nivou, i, ponudi će više dostupnih opcija pri određivanju željenih putanja. Potpuni prekogranični FRA omogućava aviokompanijama da iskoriste dinamičke uslove vjetra i da se prilagode prekidima u vazdušnoj mreži. To će uvesti više predvidljivosti kroz poboljšano planiranje leta i smanjiti obim posla pilotima i kontrolorima. 

Za ovaj vid saradnje pružalaca usluga u vazdušnom saobraćaju je pokazala interesovanje i Italija, a očekuje se da se u narednom periodu pridruže i Grčka, Turska i Kipar.

Pročitajte još:

eVazduhoplovstvo: Ko vodi avione iznad Prištine i šta je KFOR sektor

eVazduhoplovstvo: FAB (Functional Airspace Block)

eVazduhoplovstvo: Jedinstveno evropsko nebo (SES-Single European Sky)

Za više tema iz projekta eVazduhoplovstvo, kliknite na sliku ispod:

 

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija. Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *