Kontrola letenjaNovosti

Prekogranični vazdušni prostor za slobodne rute između Italije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Albanije

Dana 21. marta 2024. godine uspostavljen je prekogranični vazdušni prostor za slobodne rute (FRA) između Inicijative za slobodne rute za jugoistočno nebo (SECSI FRA) i italijanskog vazdušnog prostora (FRAIT), koji korisnicima omogućava planiranje letova bez obzira na granice oblasti letnih informacija, odnosno oblasti odgovornosti pojedinih sektora.

Prekogranične FRA operacije će biti dostupne H24 između FRAIT i SECSI FRA od nivoa leta FL195/FL205 do FL660, zavisno o pojedinačnoj zemlji ili pružaocu usluga vazduhoplovne navigacije.

Cilj inicijative je omogućiti korisnicima vazdušnog prostora da planiraju rute prema željenim profilima letenja, što će rezultirati povećanjem troškovne efikasnosti i smanjenjem uticaja na životnu sredinu, odnosno smanjenjem potrošnje goriva i, posljedično, emisije štetnih gasova. Osim uspostavljanja samog FRA, nivo sigurnosti i kapaciteta treba održati ili poboljšati.

Prema Uredbi Komisije (EU) 716/2014, bilo je potrebno implementirati FRA do 1. januara 2022. godine, a prema uredbi Komisije (EU) 2021/116, koja uključuje prekograničnu FRA vezu s najmanje jednom susjednom zemljom, do 31. decembra 2025. godine, SECSI FRA je već postigao ovaj cilj povezujući se sa istočnim sektorom DFS-a (EDDU East) noću, dok je cjelodnevna veza sa FRAIT-om nastavak te inicijative.

SECSI je pokrenut 2016. godine, a trenutno pokriva vazdušni prostor Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije i Sjeverne Makedonije. Nastavak prekogranične inicijative je širenje na jug prema Grčkoj i omogućavanje prekograničnih operacija između SECSI FRA i HELLAS FRA.

Takođe, u planu je i povezivanje SECSI FRA i FRACZECH, što bi omogućilo nesmetanu vezu sa srednjom Evropom 2026. godine. Do kraja decenije, plan je da se omogući prekogranično poslovanje između SECSI FRA i SEE FRA (vazdušni prostor Bugarske, Mađarske, Rumunije, Slovačke, Moldavije i već pomenute Češke), što bi omogućilo slobodno planiranje letova na području gotovo trećine Evrope.

Info, foto: CROCONTROL

eVazduhoplovstvo: SECSI FRA – zajednički vazdušni prostor jugoistočne Evrope

Važan događaj za cio region: Dogovoreno “slobodno nebo” između Srbije i Kine

Šta je “Ugovor o otvorenom nebu” i zašto je Rusija povukla svoj potpis?

eVazduhoplovstvo: FAB (Functional Airspace Block)

Od prvog kvartala 2023.godine slobodne rute za letove od Crnog mora do njemačke granice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.