Šta je “Ugovor o otvorenom nebu” i zašto je Rusija povukla svoj potpis?

Rusija se u subotu, 18. decembra, zvanično povukla iz Ugovora o otvorenom nebu (OST-Open Skies Treaty), suspendujući ispunjavanje svojih obaveza iz sporazuma. Odluka o povlačenju iz ovog sporazuma donesena je nakon što su se Sjedinjene Američke Države povukle iz njega, a evropski saveznici iz NATO-a odbili da daju garancije da informacije prikupljene tokom preleta ruske teritorije neće biti proslijeđene Vašingtonu. 

Ugovor o otvorenom nebu potpisan je 1992. godine i postao je jedna od mjera za izgradnju povjerenja u Evropi nakon Hladnog rata. Na snazi ​​je od 2002. godine i omogućava državama članicama da otvoreno prikupljaju informacije o međusobnim vojnim snagama i aktivnostima. Sve ovo je doprinijelo jačanju povjerenja i bezbjednosti kao i objektivnoj procjeni vojnih aktivnosti država učesnica.

Ovaj Ugovor su potpisale 32 države (vidi sliku ispod). Sjedinjene Američke Države su takođe bile potpisnica sporazuma od 2002. do 2020. godine a sada više ni Rusija nije na tom spisku.

Zelenom bojom su prikazane države koje su potpisale i ratifikovale Ugovor o otvorenom nebu (Kanada nije na mapi)

Vrijedi napomenuti da Ruska federacija, kao i Sjedinjene Države, imaju dovoljno satelita za praćenje zemljine i morske površine. Pored toga, postoje i optičke, infrastrukturne, radiotehničke i druge metode izviđanja koje su u stanju da nadoknade letove iznad teritorije druge države. Ipak, iako su predstavljali samo sredstvo kontrole, letovi u okviru Ugovora o otvorenom nebu su davali dodatne garancije međusobne sigurnosti i bili mjera u oblasti izgradnje međusobnog povjerenja (kojeg očito više nema).

Posljednji razlozi Rusije za napuštanje Ugovora o otvorenom nebu

I ranije je bilo razloga koji su smatrani bitnim za riješavanje ali se verovalo da se može doći do dogovora, a onda je uslijedio novembar 2020.godine kada su SAD povukle svoj potpis. U prvi mah je djelovalo kao da će nakon toga biti manje konfrontacija između država-potpisnica ali ne samo da se to nije desilo, već je izlazak SAD-a napravio dva krupna problema čije je rješavanje Rusija smatrala veoma važnim, a to su:

-prenos informacija dobijenih tokom posmatračkih letova u države koje nisu članice Ugovora i

-osiguranje implementacije prava Rusije na obavljanje takvih letova iznad objekata američke vojske u Evropi.

Ovdje treba podsjetiti da, uprkos zabrani pružanja osmatračkih letova u zemlje van sporazuma (što je propisano Ugovorom) evropske države imaju savezničke obaveze prema NATO-u, koje uključuju razmjenu bilo kakvih obavještajnih podataka. Kako bi se riješila ova kontradikcija, Rusija je predložila da zemlje koje učestvuju u sporazumu razmijene note u kojima pisanim putem potvrđuju svoju obavezu da neće prenositi informacije primljene tokom posmatračkih letova trećim zemljama. Međutim, neke zemlje NATO-a su odbile da pruže takve garancije pa je nepovjerenje raslo, a izlazak Rusije iz Ugovora postao neminovan.

Članovi ruske posade izlaze aviona Tu-154 po dolasku u SAD, 2000. godine, prije leta prema Ugovoru o otvorenom nebu, foto: OSCE

Neke od stavki iz Ugovora o otvorenom nebu

Ugovor daje svakoj državi članici pravo da obavlja posmatračke letove iznad teritorije drugih država potpisnica (aktivna kvota) ali i obavezu da prihvati posmatračke letove iznad svoje teritorije (pasivna kvota). Aktivna kvota letova, po Ugovoru, zavisi od pasivne kvote koju je država potpisnica prihvatila.

Države potpisnice, po Ugovoru, mogu da izvode posmatračke letove koristeći posmatračke vazduhoplove koje mogu pripadati državi članici koja posmatra ili ih obezbeđuje država članica pod posmatranjem. Da bi obavila posmatrački let, država članica koja posmatra mora dostaviti najmanje 72 sata unaprijed državi članici koju želi promatrati, a prijem obavještenja se mora potvrditi u roku od 24 sata. 

Kopija svih podataka koje prikupi država članica koja posmatra biće dostavljena zemlji domaćinu, dok će druge države ugovornice dobiti izveštaj o misiji i imati mogućnost kupovine podataka koje je prikupila država članica posmatrača.

Pročitajte još:

Rusi zainteresovani za letove do Albanije

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija. Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *