AerodromiAviokompanijeBespilotni vazduhoploviKontrola letenjaNovostiPredstavljamo

“Sajber bezbjednost u avijaciji”, Jovanović Drobnjak kaže da je fokus na kontinuiranom unapređenju sistema zaštite

Sajber bezbjednost u avijaciji zahtijeva kontinuirano unapređenje sistema zaštite, identifikaciju ranjivosti i implementaciju efikasnih protokola za reakciju na incidente. To je ključna poruka koordinatorke za implementaciju nadzor i razvoj IT sistema Aerodroma Crne Gore, Anđele Jovanović Drobnjak uoči prvog seminara “Sajber bezbjednost u avijaciji” koja se 28. marta održava u Rektoratu Univerziteta Crne Gore u Podgorici.

Seminar organizuje Međunarodna vazduhoplovna organizacija IFATSEA sa svojom podružnicom u Crnoj Gori – ATSEPMONT.

Ovaj događaj koji će započeti prezentacijom IFATSEA Regionalnog direktora za Evropu, Costasa Christoforoua, je svojevrstan poklon međunarodne organizacije IFATSEA za studente Elektrotehničkog i Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, kao prva aktivnost od zvaničnog proglašenja Crne Gore za sjedište IFATSEA na Generalnoj Skupštini u Buenos Airesu prošle godine, objasnila je Jovanović Drobnjak.

“Seminar o sajber bezbjednosti u avijaciji, čiji su organizatori IFATSEA i ATSEPMONT, predstavlja ključni događaj kako za studente, tako i za stručnu javnost, pružajući im jedinstvenu priliku da se upoznaju sa najnovijim trendovima i tehnologijama u ovoj oblasti. Važno je naglasiti da ovaj skup doprinosi širenju znanja i podizanju svijesti o sve većem značaju sajber bezbjednosti u vazduhoplovstvu. Kroz interakciju sa stručnjacima iz različitih oblasti, učesnici imaju mogućnost da steknu dublji uvid u aktuelne prijetnje i da razmotre mogućnosti za unapređenje sistema zaštite”, ocijenila je ona.

Andjela Jovanović Drobnjak

Jovanović Drobnjak objašnjava da se u narednom periodu teži uspostavljanju integrisanih strategija i tehnoloških rješenja koja će efikasno odgovoriti na sve složenije sajber prijetnje u avijaciji.

“Budući da sam specijalnost za sajber bezbjednosti izgradila obrazovanjem na Prirodno-matematičkom fakultetu, Univerziteta Crne Gore, i da sam stekla međunarodno priznate sertifikate za sajber bezbjednost, a ujedno zaposlena na Aerodromima Crne Gore, vjerujem da je važno fokusirati se na kontinuirano unapređenje sistema zaštite, identifikaciju ranjivosti i implementaciju efikasnih protokola za reakciju na incidente. Dalji koraci u sajber bezbjednosti u avijaciji podrazumijevaju jačanje saradnje između akademskih institucija, avio-industrije i regulatornih tijela, kao i konstantno praćenje i prilagođavanje novim tehnološkim i bezbjednosnim izazovima. Ovaj proces zahtijeva angažovanje svih relevantnih aktera kako bi se obezbjedilo sigurno i pouzdano vazdušno okruženje”, zaključila je ona.

Seminar će otvoriti član izvršnog odbora IFATSEA, Nikola Cojić, a, uz predstavnike Aerodroma Crne Gore, najavljeno je prisustvo Rektora Univerziteta Crne Gore, predstavnika Ministarstva saobraćaja i pomorstva, Agencije za civilno vazduhoplovstvo, crnogorske nacionalne aviokompanije Air Montenegro kao i Kontrole letjenja Srbije i Crne Gore SMATSA doo.

Sajber zaštita vazduhoplovstva će biti prikazana kroz prezentacije iz ugla aerodroma, aviokompanije, kontrole letjenja i energetike.

Crna Gora postala sjedište Internacionalne organizacije vazduhoplovne tehnike kontrole letenja – IFATSEA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.