Novosti

Važan događaj za cio region: Dogovoreno “slobodno nebo” između Srbije i Kine

Delegacije Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije i Uprave civilnog vazduhoplovstva NR Kine potpisale su juče u Beogradu (15.05.2023.), Memorandum o razumevanju sa ciljem unapređenja saradnje u civilnom vazduhoplovstvu i promovisanja komercijalnih odnosa između Er Srbije i Hainan Airlinesa.

Memorandum su, u ime vazduhoplovnih vlasti dve zemlje, potpisale direktorka Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije Mirjana Čizmarov i zamenik administratora Uprave za civilno vazduhoplovstvo NR Kine Liu Erhue, koji je razgovarao i o drugim aktuelnim pitanjima u okviru bilateralnih odnosa Srbije i Kine u oblasti vazduhoplovnog saobraćaja.

Potpisanim sporazumom  države su dogovorile liberalizaciju vazdušnog saobraćaja u odnosu na prethodni period. Ovo se posebno odnosi na relaksirane odredbe o aranžmanima za dijeljenje koda koji omogućavaju avio-prijevoznicima da planiraju veće širenje saobraćajne mreže izvan okvira direktnog saobraćaja.

Pored predstavnika vazduhoplovnih vlasti, potpisivanju Memoranduma prisustvovali su ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture RS Goran Vesić, generalni direktor Air Serbia Jirži Marek, kao i predstavnici Haianan Airlinesa.

Nakon ceremonije potpisivanja Sporazuma, prisutnima se obratio ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije Goran Vesić koji je istakao značaj Memoranduma koji omogućava slobodno nebo između Srbije i Kine, što će dovesti do povećanja u broju letova između dvije zemlje i većem broju turista i poslovnih ljudi s obje strane.

Na sastanku je zaključeno da će vazduhoplovne vlasti razmotriti svaki zahtjev za povećanje kapaciteta u skladu sa potražnjom tržišta i na taj način nastaviti sa unapređenjem dugogodišnje saradnje .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.