ICAO i WCO apeluju na prioritete u vakcinaciji, carinskim i sigurnosnim procedurama

ICAO (The International Civil Aviation Organization- Međunarodna organizacija civilnog vazduhoplovstva) je objavila zajedničku izjavu sa WCO  (World Customs Organization – Svjetska carinska organizacija) kojoj poziva vlade da pokažu maksimalnu fleksibilnost u pogledu prelaska granica i lanca snadbijevanja vakcina putem vazdušnog transporta. Za ovu potrebu, izrađene su nove smjernice sa WCO kako bi pomogli zemljama da postignu bolje usklađivanje svojih carinskih i bezbjednosnih procedura.

Smjernice su potpisali generalni sekretar ICAO dr. Fang Liu i generalni sekretar WCO dr. Kunio Mikurija, a njihova zajednička izjava o vakcinama podstiče brzo uspostavljanje infrastrukture potrebne za potpunu distribuciju vakcina i logistiku javnih zaliha. Takođe snažno je naglašena poboljšana otvorena saradnja između vazduhoplovnih institucija, carinskih zajednica i partnerskih organizacija. ICAO i WCO ohrabruju zemlje da odrede neophodno vazduhoplovno osoblje kao „ključne radnike“ koji pružaju osnovnu uslugu, a u skladu sa mapom prioriteta vakcinacije protiv COVID-19 propisanog od WHO (World Health Organisation- Svjetska zdravstvena organizacija).

Zastava ICAO- Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva

„ICAO nastavlja da blisko sarađuje sa regionalnim i međunarodnim organizacijama i partnerima iz privrede kao što su Međunarodno udruženje vazdušnog transporta (IATA) i Međunarodnom asocijacijom aerodroma (ACI), pružajući najnovije smjernice vladinim vazduhoplovnim vlastima, avio kompanijama i aerodromima “, naglasio je dr Liu.

„Da bi se ubrzale operacije vazdušnog kargo transporta i distribucija vakcina protiv COVID-19, od vlada se traži da što prije skrenu pažnju zdravstvenim i saobraćajnim institucijama svoje države kao i carinskim upravama, lokalnim samoupravama i svim ostalim zainteresovanim stranama.“

Nove zajedničke smjernice WCO-ICAO za transport i distribuciju su u skladu sa ranijim aktivnostima koje su ICAO i WCO imali na polju sprječavanja transporta eksplozivnih materijala vazdušnim prevozom.

„Od incidenta 2010. godine kada se pokušalo sa korišćenjem vazdušnog tereta kao mehanizma za isporuku eksplozivnih naprava, WCO i ICAO su u partnerstvu kako bi osigurali i zaštitili lanac snabdijevanja vazdušnim transportom i poštom, a uz sve to sarađuju i na ciljevima koji se odnose na nesmetano kretanje ljudi, robe i prevoza preko međunarodnih granica “, zaključio je dr Liu.

ICAO je specijalizovana organizacija Ujedinjenih nacija čija je uloga da uspostavlja standarde i preporuke u međunarodnom vazduhoplovstvu sa ciljem da obezbjedi njegov bezbjedan, efikasan i uređen razvoj.

 

IATA naglašava važnost vakcinacije radnika u vazduhoplovstvu

Zdravstvo i vazduhoplovstvo na istom zadatku- kako dopremiti vakcine

YU-SRB donio prve vakcine u Crnu Goru

Upoznajte YU-SRB, gosta koji nije došao praznih ruku

 

*foto-ilustracija: unsplash.com

 

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija. Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *