Kutak za putnikeNovosti

Uskoro aplikacija za putovanja tokom pandemije

Međunarodno udruženje za vazdušni transport (IATA) obznanilo je ovih dana uspiješan dolazak prvog putnika koji koristi aplikaciju IATA Travel Pass za upravljanje zdravstvenim podacima i sertifikatima potrebnim za putovanje na aerodromu London Heathrov (LHR).

„Uspešna probna primena IATA Travel Pass-a sa putnicima Singapore Airlines-a pokazuje da tehnologija može sigurno, vjerodostojno i efikasno pomoći putnicima i vladama da upravljaju zdravstvenim podacima i protokolima neophodnim za putovanja. Značaj ovoga za ponovno pokretanje međunarodnog vazduhoplovstva ne može se preceniti “, rekao je Alekandar de Žinjak, generalni direktor i izvršni direktor IATA-e.

IATA Travel Pass za putnike je mobilna aplikacija koja se razvija sa ciljem da omogući putnicima da  čuvaju i upravljaju sertifikatima za testove COVID-19 ili vakcine. Aplikacija bi trebala da bude dostupna u iOS i Android prodavnicama do  kraja marta 2021. godine.

Informacije pružene putem IATA putne karte mogu da koriste vlade koje zahtevaju dokaze o testiranju ili vakcinaciji kao uslov za međunarodno putovanje tokom i nakon pandemije COVID-19. Kritični aspekt predstavlja činjenica da dostavljene informacije moraju biti verifikovane i validne. To je sigurno sredstvo za poštovanje propisanih zdravstvenih propisa, mnogo efikasnije od papirnih varijanti. Ovom aplikacijom IATA takođe želi da vladama pruži podršku da ponovo otvore granice bez nametanja karantina dolaznim putnicima, kao i da omogući što je više moguće efikasniji i nesmetan protok putnika na graničnim prelazima.

Kako treba da funkcioniše IATA Travel Pass

IATA Travel Pass treba da pomogne ljudima da putuju lagodno ispunjavajući sve  zahtjeve koje propisuju vlade vezane za COVID-19 testove ili vakcine. Obuhvataće:

  • Globalni registar zdravstvenih zahteva – kako bi se pronašle tačne informacije o putovanjima, ispitivanjima i potrebama vakcina za putovanja,
  • Globalni registar centara za testiranje / vakcinaciju – da bi se identifikovali centri za testiranje i laboratorije na mjestu polaska koji ispunjavaju standarde za testiranje i vakcinaciju na strani destinacije,
  • Aplikacija laboratorija – da biste pronašli ovlašćene laboratorije i ispitne centre radi  dobijanja validnog sertifikata o testiranju i vakcinaciji ,
  • Modul digitalnog pasoša – kako bi se putnicima omogućilo da naprave „digitalni pasoš“, dobiju potvrde o testiranju i vakcinaciji i provjere da li su dovoljni za njihov plan putovanja i pruže sertifikate o testiranju ili vakcinaciji avio-kompanijama i vlastima radi olakšavanja putovanja. Ovu aplikaciju putnici takođe mogu koristiti za digitalno i neometano upravljanje putnom dokumentacijom tokom putovanja, poboljšavajući putničko iskustvo.

Vlade odlučuju o uslovima putovanja; aviokompanije i putnici moraju da ispune zahtjeve

Tradicionalno, u mnogim zemljama postoje uslovi za vize i vakcinaciju. Zbog pandemije COVID-19, vlade su nametnule dodatna ograničenja: mjere karantina, zahtevi za testiranje i na kraju zahtevi za vakcinacijom. IATA Travel Pass je alat osmišljen prije svega za za putnike, ali istovremeno i da omogući komunikaciju sa vladama, avio-kompanijama i ispitnim centrima / pružaocima usluga vakcinacije kako bi na siguran i bezbjedan način pružili verifikovane informacije onima kojima su one potrebne.

Izvor: iata.org

*foto: unsplash.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.