AerodromiBespilotni vazduhoploviKontrola letenjaNovosti

EASA smjernice za upravljanje incidentima sa dronovima na aerodromima

IZVOR: EASA

Evropska agencija za bezbjednost vazdušnog saobraćaja (EASA – European Union Aviation Safety Agency) objavila je smjernice za pomoć vazduhoplovnim operaterima i nacionalnim vazduhoplovnim vlastima u upravljanju incidentima sa bespilotnim letelicama u blizini aerodroma, a kao odgovor na niz nedavnih događaja koji su poremetili evropski vazdušni saobraćaj i uzrokovali znatan trošak za vazduhoplovne operatere. Ujedno su izazvali neprijatnosti za putnike i predstavljali potencijalnu bezbjednosnu pretnju.

EASA  priručnik „Upravljanje incidentima sa dronovima na aerodromima“ bavi se neovlašćenom upotrebom dronova u blizini aerodroma. Takvi se incidenti mogu dogoditi slučajno – kada pojedinci jednostavno nisu svjesni problema koje njihovo djelovanje može stvoriti – ili zbog pojedinaca koji djeluju sa namjerom da ometaju redovne aktivnosti u zoni aerodroma. U krajnjem slučaju, akcije mogu imati kriminalnu ili terorističku motivaciju.

Priručnik sadrži smjernice o tome kako utvrditi da li je počinjeno krivično delo, istraženo uz doprinos organa zaduženih za sprovođenje zakona.

„Osnovni problem ovdje je to što su ove aktivnosti neovlašćene, pa se prema tome po definiciji odvijaju u neznanju ili izbjegavanju pravila koja su definisana za bezbjedne operacije dronovima. Naš cilj je da ponudimo smjernice i savjet za najbolju praksu koji će pomoći aerodromskim operaterima da se pripreme za takve incidente i preduzmu prave korake kada se dogode, kako bi se umanjio obim poremećaja, istovremeno osiguravajući da vazduhoplovne operacije ostanu bezbjedne”. izjavio je izvršni direktor EASA-e Patrick Ki.

Od početka 2020. godine, ozbiljni incidenti sa dronovima dogodili su se na velikim aerodromima poput Madrida, Frankfurta i Rige, kao i u Mančesteru (Velika Britanija). Poslednji takav događaj u Frankfurtu, ponovo je izazvao preusmeravanje letova 21. februara 2021. godine, a događaju se i mnogi manji događaji. Smanjenje vazdušnog saobraćaja zbog COVID-19,  bacilo je u sijenku mnoge druge incidente koji su mogli prouzrokovati bliski susret aviona i drona, te su ostati neotkriveni.

Preporuke su upućene svim aerodromima u okviru Evropskog vazduhoplovnog sistema (trenutno preko 500) i drugim vazduhoplovnim akterima, kao što su kontrole letenja i vazdušni operateri. Namjera je da se obezbijedi korisnički orijentisan vodič koji se takođe može primjeniti na malim aerodromima. Ova pomoć manjim aerodromima bi značila jer je teško očekivati da oni imaju resurse za razvoj opsežnijih planova, koji uključuju sisteme za otkrivanje, a koje trenutno testiraju i primjenjuju veći operatori.

Dokument je podijeljen na tri dijela:

  • Prvi dio je javno dostupan. Opisuje izazove i podiže svijest o ovom pitanju.
  • Drugi i treći dio su posebno upućeni onim stranama koje su uključene u regulisanje ovakvih incidenata i ne objavljuju se široj javnosti zbog raznolike prirode prijetnje.

Podsjećamo vas da EASA preporuke i smjernice nisu obavezujuće, već svaka država usklađuje svoj dio regulative, a čak i unutar EU ove preporuke se mogu razlikovati u smislu pooštravanja ili drugačijeg definisanja pojedinih elemenata upotrebe bespilotnih vazduhoplova.

Bespilotni vazduhoplovi -“dronovi”, pojmovi, pravila, procedure i uslovi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.