Drugi međunarodni aerodrom u Albaniji

Albanija je najavila otvaranje svog drugog međunarodnog aerodroma na sjeveroistoku zemlje u cilju neophodne pomoći turizmu jednog od svojih najsiromašnijih područja. Prvi domaći let sletio je juče (18.04.) na aerodrom Kukeš (ICAO oznaka LAKU), a međunarodni letovi se očekuju od 17.juna kada je očekivano da ovaj aerodrom dobije potrebne dozvole. Do sada je jedini albanski međunarodni aerodrom bio u Tirani. 

Avion aviokompanije Air Albania je stigao iz Londona, Velika Britanija, i najpre sletio nakratko na međunarodni aerodrom u Tirani da pokupi premijera Edija Ramu, koji je do Kukeša doletio zajedno sa ostalim putnicima, uglavnom albanskim emigrantima koji žive i rade u Velikoj Britaniji. Očekivalo se da će let u njihov rodni grad dovesti 132 stanovnika Velike Britanije, prema izjavi ministarke saobraćaja od prošle nedelje, ali je na aerodromu Kukeš sletelo manje od 40 putnika. Pretpostavljamo da je uzrok tome politika Velike Britanije da obeshrabri svoje građane u ideji da idu u inostranstvo na ljetovanje. Građani Velike Britanije koji ipak putuju moraju posle putovanja dvije nedelje u karantin koji će sami platiti. U slučaju da odbiju karantin moraće da plate 5.000-10.000 funti (što je oko 5700-11500 evra), a u slučaju izbjegavanja ove obaveze slijedi zatvorska kazna. Ali, o tome će razmišljati ovi putnici a mi se možemo vratiti priči o novom aerodromu u našem regionu…

Plan aerodroma Kukeš predstavljen na svečanom otvaranju

“Aerodrom će otvoriti vrata za ekonomski razvoj okruga Kukeš”, rekao je premijer Albanije Edi Rama učesnicima na svečanoj ceremoniji otvaranja aerodroma.

Na svečanom otvaranju se govorilo o tome da će Air Albanija s ovog aerodroma letjeti za Veliku Britaniju, jer je dijaspora iz ovog, sjeveroistočnog kraja Albanije tamo najbrojnija ali se očekuju i letovi za Nemačku i Švajcarsku. Pregovori sa low-cost kompanijama su u toku jer je, po rječima Altina Progonatija, Izvršnog direktora aerodoma, ovaj aerodrom zamišljen tako da ponudi pristupačne cijene za 300.000 putnika godišnje koliko očekuju albanske vlasti.

Aerodrom Kukeš trenutno ima jednu pistu RWY 01/19 dužine 1900m i tri parkirna mjesta za avione. Svi zaposleni na aerodromu su iz lokalnog područja (Kukeš), osim tehničkog osoblja. 

Cjelokupan posao unapređenja ovog aerodroma, konačnom odlukom Vlade Albanije u martu 2019. godine povjeren je Ugovorom o koncesiji kompanijama registrovanim u Albaniji (Global Technical Mechanics i Bami) koje su preuzele aerodrom na 35 godina uz obavezu da ulože oko 8 miliona evra (od ukupno planiranih oko 24 miliona) i pokrenu letove za 24 mjeseca. Puštanje u rad aerodroma Kukeš bila je jedna od glavnih obaveza albanske vlade, utvrđenih Sektorskom strategijom transporta i akcionim planom 2016–2020.godine.

Lokacija aerodroma Kukeš, razdaljina 3,5-4h vožnje (oko 210km) automobilom od Podgorice

Ovdje gdje se sad nalazi aerodrom Kukeš, oko 5km od istoimenog grada i 150km od Tirane, je 1999. godine tokom NATO bombardovanja organizovan izbjeglički kamp. S obzirom da je u to vrijeme Princ Ujedinjenih Arapskih Emirata, Mohammed bin Zayed, uložio 20 miliona dolara za izgradnju piste kako bi se avionima mogla donositi pomoć izbeglicama –  ovaj međunarodni aerodrom je u njegovu čast nazvan po njemu “Zayed-Northern Wings”.

Od završetka 2006. godine ovaj aerodrom se nije koristio jer je koncesionar aerodroma u Tirani imao ekskluzivna prava na međunarodne letove na osnovu Ugovora o 20-ogodišnjoj koncesiji koji je potpisan sa albanskom vladom 2004. godine. Ova klauzula je izbrisana 2016. godine uz produžetak perioda koncesije za dve godine. Kako se navodi u Izmjenama i dopunama Ugovora o koncesiji, u slučaju da bilo koji drugi aerodrom ili aerodromi postanu operativni, poput Vlore ili Sarande, koncesijski period aerodroma u Tirani će se još više produžiti. Nakon tog dogovora, već 2017. godine koncesionar aerodroma Tirana, nemački Hohtif, je prodao koncesiona prava kineskoj kompaniji Everbrajt. 

I dok je još uvjek nejasno da li su svi građevinski radovi na ovom aerodromu završeni u potpunosti i hoće li aerodrom uopšte dobiti sertifikat za pokretanje operacija, Vlada Albanije najavljuje da će 20. aprila potpisati Ugovor o izgradnji aerodroma Vlora. Taj aerodrom je uređen u avgustu prošle godine, sa pistom dužine 3,200m. Tender za izgradnju aerodroma i koncesiju na 35 godina je dobio konzorcijum tri firme i to: Mabco Construction (čiji je dio Mabetext Group osnovao Bedžet Pacoli u Švajcarskoj) koja učestvuje sa 50% kapitala, turska firma YDA Group (48%) i kompanija registrovana u Prištini – 2A Group (2%). Vrijednost investicije je 103,9 miliona eura što bi ovaj aerodrom moglo učiniti većim i opremljenijim od aerodroma u Tirani. Ministarka saobraćaja Albanije Belinda Baluku je saopštila i da je u trci za ovu koncesiju učestvovala i britanska kompanija pod nazivom Alte Corporation Limited, ali da nije uspjela da ispuni finansijske i tehničke uslove.

Projekat aerodroma Vlora, Autor: Ministarstvo infrastrukture i energetike Vlade Albanije

Najava vlade o realizaciji aerodroma Vlora je zanimljiva iz još jednog razloga. Albanske organizacije koje se bave ekologijom se uporno suprotstavljaju ovom projektu i navode da bi to moglo nanijeti “nepovratnu štetu ekosistemu zaštićenog područja od rijeke Vojuše do lagune Narta”. Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN) uvrstila je regiju u zaštićeni pejzaž kategorije V što znači da ima poseban i vrijedan karakter u smislu svojih ekoloških, bioloških, kulturnih, estetskih i drugih karakteristika. Takođe je u albanskoj mreži zaštićenih područja, važno je područje za ptice i ključno područje biološke raznolikosti. Zbog svih ovih karakteristika moguće je da ova površina bude proglašena močvarom od međunarodnog značaja. S obzirom da ga je Vlada čak nominovala kao mjesto kandidata za Smaragdnu mrežu prema Bernskoj konvenciji, ostaje da se vidi hoće li se moći ispuniti zahtjeve svih zainteresovanih strana.

Uz Tiranu, Kukeš i Valonu, u planu je da Albanija izgradi još jedan aerodrom na jugu, u Sarandi.

 

Pogledajte još:

Aerodrom u Tirani najavljuje manje troškove za putnike i investiciju u aerodromsku infranstrukturu

Presedan u kontroli letenja! U Albaniji turski kontrolori letenja “na frekvenciji” umesto albanskih

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija. Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *