Presedan u kontroli letenja! U Albaniji turski kontrolori letenja “na frekvenciji” umesto albanskih

Iz nezvaničnih izvora bliskih albanskoj kontroli letenja Albcontrol redakcija Avioportala je došla do informacije da je albanska kontrola letenja juče dobila pozitivan odgovor iz Turske za pomoć u deblokadi aerodroma Rinas u Tirani, nakon što su albanski kontrolori letenja blokirali vazdušni saobraćaj. Ovo je ozbiljan presedan uzimajuću u obzir procedure i striktno definisane zahtjeve koje osoblje kontrole letenja mora da ispuni da bi uopšte moglo da obavlja posao. Ti zahtjevi su toliko specifični da bi, čak i u istoj državi, premiještanje kontrolora letenja sa jednog aerodroma na drugi morala da prati detaljna i planska priprema u smislu obučavanja i prolaska svih neophodnih testova među kojima je i simulator.

Vazdušni prostor iznad Albanije je trebao biti zatvoren do 08.04 u 10.00, kako je najavio Sindikat koji predstavlja kontrolore letenja ove zemlje ali je situacija od tada postala znatno složenija da bi danas albansko nebo ponovo bilo otvoreno. Redakcija Avioportala još uvijek nema pouzdanu informaciju da li je došlo do dogovora između zaposlenih i predstavnika vlasti.

Kako saznajemo Turska je, na poziv Albcontrol-a, poslala svoje kontrolore letenja da upravljaju vazdušnim prostorom Albanije i oni su već doputovali tako što su sletali na aerodrome okolnih država, a onda kopnenim putem prešli granicu. Za to vrijeme vlasti Albanije su uz pomoć policije i vojske ispraznile sve radne prostorije i kancelarije kontrolora letenja. Upotreba vojske je opravdana time što je aerodrom strateški objekat od nacionalnog značaja, a dio aerodroma koristi albanska vojska. Plan je bio da se na ovaj način premosti period dok se situacija u albanskoj kontroli letenja ne riješi.

Pouzdani izvori redakcije bliski Albcontrolu pojašnjavaju da termin “štrajk” koji koriste mediji nije adekvatan za trenutnu situaciju s obzirom da kontrolori letenja nijesu rekli da ne žele da rade već da su usled stresa zbog smanjenje plate (za 62%) privremeno nesposobni za rad. Iz menadžmenta poručuju da se kontrola letenja finansira od letova i da je ovo bila logična mjera s ozbirom da je obim saobraćaja smanjen 57% u odnosu na isti period prije pandemije i obustavljeni svi veći projekti od marta prošle godine.

Komunikacija zaposlenih sa menadžmentom i predstavnicima vlasti je u toku, a nemogućnost dopremanja vakcina u zemlju kao i blizina održavanja izbora (25.april) su samo otežavajuće okolnosti za riješavanje nastalog problema. Očekuje se da bi uslovi zaposlenih za dovođenje situacije u redovno stanje bili povratak otpuštenih kontrolora letenja na posao, povratak iznosa zarade na nivo koji je po kolektivnom ugovoru, potpuna transparentnost finansijskog stanja za 2020 godinu kao i uvođenje jednog člana sindikata u Odbor kompanije. 

Ministarka infrastrukture i energetike Belinda Balluku je već najavila da je prvi korak omogućavanje hitnih letova, državnih, vojnih i diplomatskih.

U toku jučerašnjeg dana je najveći dio letova za Tiranu završavao na podgoričkom aerodromu, što su naši sugrađani mogli uočiti i po frekvenciji vozila sa albanskim registracijama koja su se kretala ka i od aerodroma.

Dva aviona Air Albania su sinoć prenoćila u Podgorici

ATCEUC (Air Traffic Controllers European Unions Coordination), organizacija koja okuplja predstavnike Sindikata kontrole letenja iz cijele Evrope je već reagovala na trenutnu situaciju i samu mogućnost da 24 kontrolora letenja (od ukupno 65) budu optuženi i osuđeni za zloupotrebu službenog položaja, što bi značilo sedam godina zatvora za svakog od njih. Iz ove organizacije poručuju da su svjesni finansijske situacije u kontrolama letenja ali da se problemi moraju rešavati na drugačiji način. Na pogrešan pristup rješavanju problema ukazuje i to da se sličan problem (otpuštanje kontrolora letenja koji ukazuju na nepravilnosti) pojavio i u Poljskoj zbog čega iz ove organizacije poručuju da se ne sme zanemariti solidarnost kontrolora letenja Evrope. Njihova saopštenja možete preuzeti ispod u izvornom obliku.

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija. Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Komentari za objavu: “Presedan u kontroli letenja! U Albaniji turski kontrolori letenja “na frekvenciji” umesto albanskih

  • April 9, 2021 at 10:46 am
    Permalink

    Kad se politika u struku miješa vazda cirkus nastane

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *