Kontrola letenjaNovosti

SMATSA pustila u rad dva radara u Srbiji

Izvor,foto: SMATSA d.o.o. Beograd

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore SMATSA pustila je 21. marta u operativni rad dva radarska sistema na dve nove lokacije, na Besnoj kobili na jugu Srbije i u neposrednoj blizini aerodroma Nikola Tesla Beograd.

Novi, najsavremeniji radari renomiranog proizvođača Thales (Francuska) predstavljaju znatno unapređenje u nadzoru vazdušnog prostora, i doprinose podizanju opšte bezbednosti i kapaciteta vazdušnog prostora Srbije.

Implementacijom dva potpuno nova radarska sistema SMATSA je učvrstila svoju poziciju pouzdanog pružaoca usluga kontrole letenja.

Do sada su se za pružanje usluga kontrole letenja koristila tri radarska položaja u Srbiji i jedan položaj u Crnoj Gori.

Radarski položaj Besna kobila na nadmorskoj visini od 1910 metara posebno je značajan kao zamena za radarski sistem na Kopaoniku koji je uništen tokom NATO agresije 1999. godine.

Radarski položaj Beograd omogućava bolje pokrivanje prostora u terminalnoj oblasti Beograd, kao i zapadnog dela vazdušnog prostora.

Puštanju u rad novih radarskih sistema prethodila je izgradnja objekata radarskih stanica, telekomunikacione i elektroenergetske strukture, što je na lokaciji Besna kobila bio izuzetno zahtevan posao zbog nepristupačnosti terena i ekstremno teških meteoroloških uslova.

Implementacijom novih primarnih i sekundarnih radara, SMATSA nastavlja kontinuirani proces modernizacije opreme i sistema u cilju unapređenja bezbednosti i poboljšanja kvaliteta pruženih usluga.

Da podsjetimo, ranije su mediji navodili da je SMATSA d.o.o. kao strateški projekat planirala radarsku stanicu na Vrsuti u Crnoj Gori.

Međutim kako se naknadno moglo vodjeti iz medija  i iz Finansijskog plana SMATSA d.o.o. za 2023. i 2024. godinu, objavljenog na portalu Vlade Crne Gore, radarski sistem kupljen za lokaciju Vrsuta biće ili je već instaliran na lokaciji Koševac u Srbiji.

SMATSA: Radar na Vrsuti uklonjen iz finansijskog plana, planirana dogradnja zgrade Terminalne kontrole letenja Podgorica

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.