AerodromiAviokompanijeDogađajiKontrola letenjaNovostiPredstavljamo

Zašto Cyber bezbjednost u avijaciji Crne Gore mora biti naročito razmatrana

Organizacija Međunarodne federacije inženjera i tehničara u kontroli letenja (IFATSEA) u stalnom je procesu promovisanja bezbjednosti u vazdušnom saobraćaju. U tom cilju, ova međunarodna vazduhoplovna organizacija je imenovala Nikolu Cojića, člana izvršnog odbora IFATSEA i inženjera sa iskustvom iz oblasti Cyber bezbjednosti u kontroli letenja, kao jednog od govornika na sutrašnjem seminaru “Cybersecurity u avijaciji” koji će prenijeti dio znanja i iskustva na studente Elektrotehničkog fakulteta i Prirodno-matematičkog fakulteta. Dodatnu pomoć organizaciji događaja pružila je crnogorska organizacija ATSEPMONT, podružnica IFATSEA.

Tema cyber bezbjednosti u vazduhoplovstvu je izuzetno važna, kako za zaštitu putnika i osoblja, tako i za funkcionisanje vazdušnog saobraćaja u cjelini. Zbog toga ovakvi događaji, koji kroz primjere iz prakse uvode buduće generacije savremene izazove, moraju biti jedna od osnova kontinualnog unapređenja cjelokupne bezbjednosti.

Nikola Cojić, Eropska konferencija o bezbjednosti vazdušne plovidbe u organizaciji IFATSEA u Budvi, 2022 godina

Za Avioportal Nikola Cojić kaže: “Važno je napomenuti da Cybersecurity u avijaciji takođe ima direktan uticaj na turizam, jer bezbjedan vazdušni saobraćaj predstavlja osnovu turističke industrije. To je za zemlje koje se oslanjaju na turizam poput Crne Gore ne samo od velikog već i od krucijalnog značaja. Bilo kakav poremećaj ili napad na sisteme kontrole letenja može imati ozbiljne posledice po sigurnost letova i putnika, a samim tim i na reputaciju avio-kompanija i destinacija o čemu već postoje različiti primjeri o kojima će na ovom događaju biti riječi.”

Seminar koji će biti održan sutra (28.03) u zgradi Rektorata Univerziteta Crne Gore od 10.00 do 12.00 časova ima za cilj da privuče pažnju stručnjaka, ali i širu javnost, na problematiku Cybersecurity u avijaciji kao važnog segmenta koji mora biti razmatran zasebno i sa punom pažnjom. Samim tim,  značajan odziv predstavnika crnogorskih vazduhoplovnih subjekata i Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore za prisustvo događaju i činjenica da će se obrađivati ova tema i iz ugla aerodroma, aviokompanije i energetike samo potvrđuju da to što je Crna Gora sjedište međunarodne organizacije kakva je IFATSEA može biti samo dodatna vrijednost funkcionisanju sistema vazduhoplovstva ali i turizmu.

O IFATSEA

IFATSEA (International Federation of Air Traffic Safety Electronics Associations) je međunarodna federacija organizacija iz oblasti bezbjednosti vazdušne plovidbe. Osnovana je 1972. godine u Montrealu, Kanada, a njeno sjedište je u Podgorici, Crna Gora.

Članovi IFATSEA su organizacije koje predstavljaju glas struke u više od 90 zemalja svijeta na svim kontinentima zbog čega je pouzdan dugogodišnji partner međunarodnih organizacija i institucija poput ICAO, CANSO, EUROCONTROL, EASA…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.