AerodromiAvio-linijeAviokompanijeKontrola letenjaNovosti

Nužna sveobuhvatna strategija sajber-bezbjednosti u avijaciji

Izvor-foto: Aerodromi Crne Gore

Sajber napadi sve više predstavljaju ozbiljnu prijetnju integritetu, bezbjednosti i kontinuitetu poslovanja u avijaciji. U svjetlu tih izazova, kontinuirano unaprijeđenje sistema zaštite, identifikacija ranjivosti i implementacija efikasnih protokola za reagovanje na incidente postaje imperativ, istakla je koordinatorka za implementaciju nadzora i razvoj IT sistema Aerodroma Crne Gore, Anđela Jovanović Drobnjak.

Ona je to saopštila na prvom seminaru “Sajber bezbjednost u avijaciji”, koji je održan u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, u Podgorici, u organizaciji Međunarodne vazduhoplovne organizacije IFATSEA i njihove crnogorske podružnice ATSEPMONT.

Jovanović Drobnjak je naglasila da je seminar izuzetno značajan jer predstavlja prvu aktivnost nakon proglašenja Crne Gore za sjedište IFATSEA na Generalnoj Skupštini u Buenos Airesu prošle godine.

“Seminar o sajber bezbjednosti u avijaciji značajan je događaj za studente i stručnu javnost jer pruža jedinstvenu priliku da se upoznaju sa najnovijim trendovima i tehnologijama u ovoj oblasti. Ovaj skup doprinosi širenju znanja i podizanju svijesti o sve većem značaju sajber bezbjednosti u vazduhoplovstvu, omogućavajući učesnicima da steknu dublji uvid u aktuelne prijetnje i razmotre mogućnosti za unapređenje sistema zaštite”, kazala je Jovanović Drobnjak.

Aleksandar Jelovac

Koordinatorka za implementaciju, razvoj i nadzor IT sistema ACG objasnila je da će Aerodromi u narednom periodu težiti uspostavljanju integrisanih strategija i tehnoloških rješenja koja će efikasno odgovoriti na sve složenije sajber prijetnje u avijaciji.

“Vjerujem da je važno fokusirati se na kontinuirano unapređenje sistema zaštite. Naglašavam da, kako bi se efikasno suprotstavili rastućim sajber prijetnjama, zakoni i propisi treba da podrže sprovođenje sveobuhvatne strategije sajber-bezbjednosti u avijaciji, jer su zakoni i propisi koji podržavaju implementaciju efikasnih sajber-bezbjednosnih politika ključni za osiguravanje integriteta i bezbjednosti avijacije u eri digitalne tehnologije i stalno evoluirajućih sajber prijetnji. U skladu s tim, neophodno je uspostaviti sajber-bezbjednosnu politiku koja je integrisana u sistem nadzora nad sigurnošću i bezbjednošću vazduhoplovstva”, naglasila je ona.

Filip Drinčić

Jovanović Drobnjak je pojasnila da, u kontekstu sve kompleksnijih izazova sajber bezbjednosti, avijacija zahtijeva globalnu saradnju radi promovisanja koherentnosti i interoperabilnosti mjera zaštite.

“Međunarodna organizacija civilnog vazduhoplovstva (ICAO) je ključni forum za angažovanje država i industrije u rješavanju pitanja sajber bezbjednosti. Države članice treba da podrže i grade svoj system zaštite na ICAO-voj strategiji sajber bezbjednosti. Osim toga, promovisanje najboljih praksi i razmjena iskustava kroz međunarodne platforme kao što je ICAO doprinosi jačanju sposobnosti svih učesnika u avijaciji da se adekvatno suoče sa sajber bezbjednosnim izazovima. Aerodromi Crne Gore predani su unaprijeđenju sajber bezbjednosti i osiguranju integriteta svojih informacionih sistema. U skladu s tim, implementirali smo Politiku informacione bezbjednosti koja se pridržava međunarodnog standarda ICAO, kao i nacionalnih i međunarodnih zakona za informacionu bezbjednost i relevantnih programa bezbjednosti civilnog vazduhoplovstva”, zaključila je ona.

 

Seminar je otvorio član izvršnog odbora IFATSEA, Nikola Cojić, a, uz predstavnike Aerodroma Crne Gore, događaju su prisustvovali predstavnici Rektorata Univerziteta Crne Gore, Ministarstva saobraćaja i pomorstva, Agencije za civilno vazduhoplovstvo i crnogorske nacionalne aviokompanije Air Montenegro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.