Avio-linijeAviokompanije

Pokazatelji uticaja OMIKRON soja na vazdušni saobraćaj

Ključno pitanje koje se nameće ovih dana u vazduhoplovstvu jeste – da li je, kako i koliko novi soj virusa “omikron” uticao na oporavak vazdušnog saobraćaja.

Podaci o broju letova

Gledajući aktuelnu statistiku mogli bismo reći da je vazdušni saobraćaj još uvek otporan na novi soj COVID virusa. U januaru je evidentirano 19.506 dnevnih letova širom mreže EUROCONTROL-a, a to je 77% u odnosu na 2019. godinu. Ove brojke su nešto ispod ranije EUROCONTROL-ove  procjene za januar od 79% saobraćaja u odnosu na 2019. godinu. Ako uzmemo u obzir da je ova procjena rađena u oktobru 2021, prije nego što je otkrivena najnovija COVID varijanta, jasno je da se vazdušni saobraćaj oporavljao nešto bolje nego što smo se nadali ali i da ga omikron soj vratio u granice očekivanog.

Izvor: EUROCONTROL

Očekujući praznike i povećani broj zaraženih, aviokompanije su se već pripremile za smanjenje potražnje kao i za povjećanje mogućnosti da se posada zarazi (što se i desilo) pa su i otkazale određeni broj letova. Samo Lufthanza će do kraja februara otkazati 33000 letova dok je Ryanair smanjio svoj januarski broj letova za trećinu dok još uvijek “opipava puls” tržišta za februar.

Podaci o broju putnika

Ipak, broj letova je jedno a broj putnika potpuno druga priča. Iz Međunarodnog savjeta aerodroma (ACI) stiže informacija da je promet putnika na evropskim aerodromima smanjen za 20 posto od otkrivanja varijante omikron. 

“Nema sumnje da će omikron uzeti danak u putničkom saobraćaju u prvom kvartalu 2022.godine. Ali, u kojoj mjeri ćemo morati revidirati naša očekivanja prvenstveno će zavisiti od toga kakve će biti mjere uvoditi vlade država”, rekao je generalni direktor ACI Evrope Olivier Jankovec.

Šta poručuje IATA

David Pohell, glavni medicinski savjetnik IATA-e, saopštio je da je vjerovatnoća zaraze novim sojem dvostruko ili čak tri puta veća u odnosu na prethodne varijante Covid-19 ali i da su filtri za vazduh u avionima kvaliteta kao i oni u operacionim salama što čini rizik od infekcije mnogo manjim. Biznis klasa može biti bezbjednija od gušće zbijenih sjedišta u ekonomskoj klasi-poručio je Pohell.

Pročitajte još:

eVazduhoplovstvo: Koliko je čist vazduh u avionu

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.