AviokompanijeNovosti

Kupuje li Lufthansa novu italijansku nacionalnu aviokompaniju ITA Airways?

Njemačka aviokompanija Lufthansa AG namjerava da kupi udio u italijanskom nacionalnom prevozniku ITA Airways (Italia Trasporto Aereo S.p.A.). Plan je da se dogovori inicijalna kupovina manjinskog udjela, kao i opcije za naknadnu kupovinu preostalih akcija. Kompanija je poslala ponudu italijanskom Ministarstvu ekonomije i finansija (Ministero dell’economia e delle finanze) kako bi se zaključio Memorandum o razumijevanju (MoR) u vezi sa tim. Ukoliko obije strane potpišu ovaj Memorandum o razumijevanju, nastaviće se dalji pregovori i diskusija o detaljima.

Ovi razgovori bi se prvenstveno fokusirali na oblik mogućeg ulaganja u kapital, komercijalnu i operativnu integraciju ITA Airvais u Lufthansa Airline Group, kao i na sinergiju koja bi proizišla iz saradnje. U slučaju da se postigne obavezujući sporazum, njegova primjena bi bila predmet odobrenja nadležnih organa.

Za Lufthanza Grupu, Italija je najvažnije tržište van svojih domaćih tržišta i SAD. Važnost Italije za poslovna i za privatna putovanja leži u njenoj snažnoj izvozno orijentisanoj ekonomiji i statusu jednog od najboljih mjesta za odmor u Evropi.

ITA Airways poletjela: šta je sve novo a šta staro u novoj kompaniji

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.