Kutak za putnikeNovosti

Na Siciliji istraga o povećanju cijene avio-karata tokom Božićnih praznika

Codacons Sicilia, udruženje za zaštitu životne sredine i prava korisnika i potrošača na Siciliji, predalo je krajem prošle godine žalbu Upravi za konkurenciju i tržište Italije zbog visokih cijena karata tokom praznika između Sicilije i većih italijanskih gradova kao što su Rim, Bolonja, Torino i Milano.

Žalba je usvojena tako da će Ryanair, ITA Airways, Wizz Air i Easy Jet, pomenuti značajni rast cijena avio karata morati da obrazlože u naredna dva mjeseca čime će se ispitati i vjerovatnoća da su kompanije međusobno dogovarale cijene karata.

Istat, nadležno tijelo za vođenje statistike u Italiji, bilježi rekordno povećanje cijena aviokarata u Italiji, a karte za domaće letove rastu za 80% na godišnjem nivou. Zbog toga iz Codaconsa posebno upozoravaju da se moraju razmotriti sve stavke koje utiču na cijenu avionske karte: naknada za ukrcavanje i iskrcavanje putnika, osiguranje troškova goriva, naknada za sigurnosne provjere putnika i ručni prtljag, prodajne usluge, sigurnosne provjere predatog prtljaga, usluga pomoći za putnike sa smanjenom pokretljivošću, opštinska doplata i PDV. 

“Neophodno je smanjiti poreze i razne poreze na avio karte, uporedo sa onim što je urađeno sa akcizama na gorivo, kako bi se smirili efekti energetske krize na cene avio karata i kako bismo omogućili da Sicilijanci koriste vazdušni saobraćaj bez nerealno velikih troškova. S druge strane, vazdušni saobraćaj je, u nedostatku brze željeznice na Siciliji a s obzirom na stanje dotrajalosti sicilijanskih autoputeva, jedino sredstvo kretanja sa sjevera na naše ostrvo”, poručio je Frančesko Tanasi, profesora na Univerzitetu San Raffaele u Rimu i nacionalni sekretar Codacons.

Svaka sličnost situacije na Siciliji sa bilo kojom od država u regionu koja nema brzu željeznicu, a ni dobre puteve, je sasvim slučajna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.