AviokompanijeKontrola letenjaKutak za putnikeNovosti

Detalji novog velikog štrajka u Francuskoj!

Dan štrajka u Francuskoj, 19.januar, biće prvi veliki test odlučnosti javnosti da prisili predsjednika Makrona i Vladu da odustanu od planova za povećanje zvanične starosne granice za odlazak u penziju. Završetak štrajka se očekuje 20.januara u 7 ujutru po našem vremenu.

Sindikalni lideri pozvali su na “masovnu mobilizaciju” i po prvi put u posljednjih 12 godina se ujedinili u ovako velikom broju, kako bi iskazali protivljenje planovima da se podigne zvanična starosna granica za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine i da se natjeraju radnici da duže uplaćuju u penzioni sistem.

Kako će štrajk uticati na vazduhoplovni sistem?

DGAC (Direction Générale de l’Aviation Civile – Generalni direktorat za civilno vazduhoplovstvo), zatražio je od aviokompanija da smanje 20% svojih letova planiranih do i od aerodroma Orly za ovaj dan. 

Osjetne razlike u odnosu na redovni saobraćaj se očekuju u vazdušnom prostoru pod kontrolom Pariza i Marseja, dok bi preleti preko Francuske trebali da ostanu netaknuti.

Ukoliko planirate let na ovaj dan, obavezno provjerite status svog leta na sajtu kompanije i/ili sajtu aerodroma. Naša preporuka je da dođete na aerodrom 3 sata prije leta za međunarodne i 2 sata prije leta za letove unutar Francuske.

Glavni sindikat koji predstavlja većinu kabinskog osoblja u Air France-u potvrdio je da će učestvovati u talasu štrajka, opisujući reforme kao “napad” na kabinsko osoblje. Podjsećamo vas da je u Francuskoj kabinskom osoblju dozvoljeno da ode u penziju sa 55 godina kao priznanje za ‘teškoće’ koje posao nosi, uključujući rad u smjenama, zastoj aviona, izlaganje ultraljubičastom zračenju i mišićno-koštane poremećaje. Prema predloženom reformskom paketu, kabinsko osoblje bi i dalje moglo da se penzioniše sa 55 godina, ali bi moglo da ima manju penziju u prvih devet godina.

Ujedno, imajte na umu da štraj Air France može uticati i na druge kompanije koje imaju code-share ugovor sa ovom kompanijom (npr.HOP!, KLM, Delta…) jer može podrazumijevati korišćenje aviona i osoblja francuske kompanije. Zato, ukoliko letite na ovaj dan, provjerite koja kompanija zaista leti po planu a ne koja kompanija vam je prodala kartu.

S obzirom da su i neki Sindikati kontrole letenja u štrajku, mogu se očekivati izvjesni poremećaji ili kašnjenja, uprkos preventivnim planovima i minimumu procesa rada. Dobra vijest je da najveći Sindikat u francuskoj kontroli letenja SNCTA nije pozvao na štrajk, ali iskustva s Francuskom su da se do posljednjeg trenutka ne zna koliko će se zaposlenih u kontroli letenja pojaviti na poslu na dan štrajka.

Po najavama, štrajk sindikata kontrole letenja će trajati do 20.januara u 07.00h po našem lokalnom vremenu. Podsjećamo vas da posljednji štrajk francuske kontrole letenja, u septembru prošle godine, nije previše uticao na vazdušni saobraćaj, ali je štrajk prije njega doveo do otkazivanja 2.400 letova u Evropi.

Više informacija o štrajku možete vidjeti i u EUROCONTROL-ovom planu ublažavanja uticaja štrajka.

Imate li pravo na kompenzaciju ako je vaš let otkazan ili odložen zbog francuskih štrajkova?

Evropska regulativa EC261 pokriva kašnjenja (kašnjenje od 3h+ na krajnjem odredištu), otkazivanja i odbijeni ukrcaj. Odnosi se na:

  • Letove koji polaze u Evropu bez obzira na aviokompaniju (uključujući i francuske prekomorske teritorije).
  • Letove koji lete u Evropu evropskim prevoznikom.

Državljani koji nisu iz EU mogu podnijeti zahtjev za naknadu za let ako ispunjavaju jedan od dva gore navedena slučaja.

Aviokompanije nisu uvijek obavezne ponuditi nadoknadu nakon štrajka jer se štrajkovi obično smatraju ‘vanrednim okolnostima’. Ovo su situacije koje su van kontrole avio-kompanije i mogu uključivati ​​nepovoljne vremenske uslove i određene štrajkove. Međutim, aviokompanija i dalje ima zakonsku obavezu da vam pomogne.

Ako je vaš let otkazan, aviokompanija treba da vam ponudi dvije opcije: puni povrat novca (uključujući sva povratna putovanja na koje se to odnosi) refundiran u roku od sedam dana, ili alternativni let, uključujući i konkurentsku avio kompaniju. Zamjenski let može biti sljedeći dostupni ili na neki budući datum. Imate pravo da zatražite puni povrat novca ako vam alternativni let ne odgovara. A ako imate presjedajući let i odlučite da ne putujete, aviokompanija vas mora vratiti na prvobitno mjesto polaska.

Naravno, kada je let odložen ili otkazan zbog štrajka zaposlenih u aviokompaniji (npr. piloti, osoblje avio-kompanije), aviokompanija mora platiti odštetu putnicima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.