eVazduhoplovstvo: Značaj organizacije ECAC za evropsku avijaciju

AVIOPORTAL pokreće projekat “eVazduhoplovstvo” sa ciljem promocije vazdušnog saobraćaja, sigurnosti i bezbjednosti u vazdušnom saobraćaju. Svake nedjelje ćemo obraditi neki termin, zanimljivost, predstaviti pojedinu instituciju ili organizaciju iz svijeta vazduhoplovstva. Ovo je još jedna tema iz seta planiranih i postavljenih projektnim zadatkom.

ECAC (European Civil Aviation Conference) tj. Evropska konferencija civilnog vazduhoplovstva je najmasovnija međunarodna panevropska organizacija koja nastoji da uskladi politike i prakse civilnog vazduhoplovstva među svojim državama članicama i, u isto vrijeme, promoviše razumijevanje o pitanjima politike između svojih država članica i drugih delova sveta. Misija ECAC-a je promocija kontinuiranog razvoja sigurnog, efikasnog i održivog evropskog sistema vazdušnog saobraćaja. Sjedište mu je u Parizu, a njegovi radni jezici su engleski i francuski.

Istorija

Ova međunarodna organizacija je formirana 1955.godine u Strazburu, uz pomoć i učešće Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva (ICAO), a u prisustvu 18 država-članova osnivača.

Prilikom rasprave o njegovom konstituisanju, prve države članice su razmatrale tri modela funkcionisanja ECAC-a, i to kao:

  • potpuno nezavisna agencija;
  • tijelo podređeno ICAO-u i potpuno integrisano sa tom organizacijom,
  • tijelo srednjeg statusa, koje bi formulisalo svoj vlastiti program rada, sazivalo svoje sastanke i utvrdilo njihov dnevni red, ali bi radilo u najbližoj vezi sa ICAO-om i koristilo bi usluge Sekretarijata ICAO-a.

Konferencija je pažljivo ispitala sve tri alternative i došla do zaključka da treća varijanta pruža najveće prednosti. Jedan od razloga za ovu odluku bio je da će ECAC, uz saglasnost ICAO-a, od samog početka imati kompetentan i potpuno obučen Sekretarijat, koji bi bio u mogućnosti da opslužuje njegove sastanke i vodi njegovu evidenciju. Istovremeno se došlo do zaključka da bi neka vrsta finansijskog aranžmana morala biti zaključena s ICAO-om kako bi se pokrilo sazivanje, vođenje i priprema sastanaka ECAC-a, a Konferencija je nastavila usvajanjem sljedeće formalne rezolucije.

Nekadašnja SFRJ je postala član 1977.godine a od njegovog nastanka pa do danas, na poziciji Predsjednika i Izvršnog sekretara ECAC-a nikada nije bio postavljen niko, niti iz država nastalih njenim raspadom.

Sada ECAC ima ukupno 44 članova i jedna je od najmasovnijih vazduhoplovnih organizacija. 

Prikaz članica organizacije ECAC- Evropske konferencije civilnog vazduhoplovstva

Njen uticaj u vazduhoplovstvu Evrope proizilazi iz više činilaca: velikog broja članica, aktivne saradnje sa institucijama EU i dvosmjerne komunikacije sa Evropskom agencijom za bezbjednost vazduhoplovstva (EASA), Evropskom organizacijom za bezbjednost vazdušne plovidbe-EUROCONTROL, kao i drugim organizacijama koje predstavljaju avioindustriju (uključujući i korisnike i aviokompanije). ECAC izdaje rezolucije, preporuke i izjave o politici koje sprovode njegove države članice što je samo osnova da se pod njenim okriljem sklapaju međunarodni ugovori.

Upravljačka tijela ECAC

Skupština  je glavno tijelo koja se sastaje na svake tri godine ali i češće ukoliko je potrebno. Tada prisustvuju svi Direktori vazduhoplovnih vlasti država, donosi se program rada i usvaja budžet za naredne tri godine. Posljednje zasijedanje održano je u julu 2021.godine i tada je usvojen plan za period 2021-2024. 

Sastanci na ministarskom nivou se mogu održavati kada su u pitanju značajnije teme koje zahtijevaju odluke i na tom, političkom, nivou.

Skupština ECAC, Izvor: ECAC

Svakodnevnim radom ECAC-a upravlja Koordinacioni komitet, koji se sastoji od predsjednika ECAC-a (ima trogodišnji mandat), tri potpredsjednika i do 7 kontakt osoba za razmatranje određenih oblasti vazduhoplovstva (koji se biraju između direktora vazduhoplovnih vlasti država članica).

Sekretarijat ECAC-a, pod rukovodstvom svog izvršnog sekretara, sastoji se od multinacionalnog tima stručnjaka sa velikim iskustvom u svim aspektima civilnog vazduhoplovstva.

Neki od važnih multilateralnih sporazuma ECAC-a:

  • Multilateralni sporazum o komercijalnim pravima neredovnih vazduhoplovnih usluga u Evropi

Ovim sporazumom zemlje članice su se složile da oslobode kretanje vazduhoplova registrovanih u ECAC državama koje izvode operacije u nekoj od članica u svrhu humanitarnih letova i letova za hitne potrebe, taksi letova i letova gdje je celokupan prostor vazduhoplova iznajmljen od strane samo jedne kompanije ili jedne osobe. Ovaj sporazume je kasnije primjenjen za cargo letove i letove prevoza putnika između regiona koji nemaju direktnu vezu redovnim aviolinijama. 

  • Multilateralni sporazum u vezi sa sertifikatom o plovidbenosti za izvezene vazduhoplove

Potpisnice ovog sporazuma su se dogovorile da priznaju izdavanje i važenje sertifikata o plovidbenosti za vazduhoplove uvezene iz jedne zemlje članice u drugu zemlju članicu. 

Pod ovim sporazumom se podrazumijeva prihvatanje detalja upućivanja i prihvatanja međusobne pomoći država članica u sprovođenju istraga vazduhoplovnih nesreća i nezgoda.

Slične organizacije

Po ugledu na ovu značajnu evropsku organizaciju i drugi kontinenti su, s pravom, preuzeli šablon i stvorili slične organizacije u svom regionu. Tako je, na primjer, u Africi osnovan AFCAC (African Civil Aviation Commission), u Latinskoj Americi LACAC (Latin American Civil Aviation Commission) a postoji i arapska organizacija CACAS (Civil Aviation Connsel of Arab States) ali one nemaju toliko članstvo i takav uticaj kao što to ima Evropska konferencija civilnog vazduhoplovstva.

Pročitajte još tema projekta eVazduhoplovstvo klikom na sliku ispod:

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija. Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *