DogađajiKontrola letenjaNovosti

Eksperti EUROCONTROL-a iz oblasti Cybersecurity i Just Culture na IFATSEA ERM konferenciji u Budvi

Kako smo već najavili, u periodu od 12 do 15 maja, Crna Gora će biti domaćin konferencije IFATSEA ERM koja okuplja predstavnike vazduhoplovno-tehničkog osoblja za bezbjednost vazdušne plovidbe iz cijele Evrope.

Ovom prilikom program IFATSEA konferencije će biti znatno obogaćen prezentacijama eksperata iz organizacije EUROCONTROL i to iz oblasti Cybersecurity i Just Culture.

Kao uvod u prvu temu, treba napomenuti da CyberSecurity predstavlja sposobnost informacionog sistema da odoli kako slučajnim tako i namerno izazvanim akcijama koje kompromituju  dostupnost, autentičnost, integritet i povjerljivost podataka koji se čuvaju ili prenose preko tog sistema. Više o ovoj temi možete pročitati na ovom linku.

Temom Cybersecurity-ja će se baviti Patrick Mana, rukovodilac programa za Cybersecurity i rukovodilac EATM-CERT (European Air Traffic Management Computer Emergency Response Team). Radi se o čovjeku koji je cjelokupnu karijeru posvetio sistemu upravljanja vazdušnim saobraćajem. Patrick Mana je jedna od prvih ličnosti Cyber zaštite evropskog sistema kontrole letenja čiji rezultati rada, iako i sada veoma vidljivi, će biti još konkretniji u godinama koje slijede.

Patrick Mana, EUROCONTROL

Iz oblasti Just Culture, prezentaciju će imati ekspert Cioponea Radu. “Just culture” su principi definisani kao kultura u kojoj se operativno osoblje ne kažnjava za radnje, propuste ili odluke koje su donijete srazmjerno njihovom iskustvu i obuci, ali gdje se grubi nemar, namjerna kršenja i destruktivna djela ne tolerišu. Ponekad je vrlo tanka linija između shvatanja pojedinog događaja na jedan ili drugi način zbog čega se ukazala potreba za promocijom ovakve poslovne kulture.

Vazduhoplovna bezbijednost je najvažnija, kao i uspostavljanje okruženja za izveštavanje u skladu sa  „Just culture“, u kojem operateri sa prve linije mogu biti sigurni da neće biti kažnjeni zbog izvještavanja o incidentima i pružanja osnovnih informacija u vezi sa bezbednošću, a da pritom ostanu jasni oko toga gdje mora da se povuče linija između prihvatljivog i neprihvatljivog ponašanja, ključno je za rad bezbjednog sistema vazdušnog transporta. Just Culture ima za cilj da podstakne međusobno povjerenje, učenje i odgovornost, tako da se znanje dijeli radi sprečavanja budućih sigurnosnih pojava i da istrage o bezbjednosti i sudski procesi u vezi sa vazduhoplovnim incidentima ili nesrećama mogu da zadrže svoju nezavisnost i objektivnost.

Radu Cioponea, EUROCONTROL

Podsjetićemo vas da je EUROCONTROL međunarodna evropska organizacija, sa sjedištem u Briselu (Belgija), koja predstavlja centralnu organizaciju za koordinaciju i planiranje sistema kontrole letenja za cijelu Evropu. Jednom riječju – radi se o krovnoj organizaciji svih kontrola letenja Evrope. Aktivnosti EUROCONTROL-a su usmjerene na operacije, pružanje usluga, razvoj koncepta, istraživanja, implementaciju projekata širom Evrope, poboljšanje performansi, koordinacija sa ključnim igračima u vazduhoplovstvu na različitim nivoima, kao i pružanje podrške budućem napretku i strateškom razvoju vazduhoplovstva.

 

ICAO usvojio studiju o faktorima dodatnog stresa i zamora kod ATSEP osoblja

eVazduhoplovstvo: Šta je EUROCONTROL, kako je nastao i čime se bavi

EUROCONTROL organizuje podršku za sudstvo zemalja članica

NAJAVA: Gost vazduhoplovne konferencije u Crnoj Gori, Herve Puget, Cybersecurity ekspert kompanije Thales Group

Cyber napadi u vazduhoplovstvu tokom pandemijske 2020. godine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.