EUROCONTROL organizuje podršku za sudstvo zemalja članica

Izvor: EUROCONTROL

EUROCONTROL u saradnji sa međunarodnim udruženjem kontrolora letenja (IFATCA) i evropskom asocijacijom pilota (ECA) pruža podršku državama članicama i njihovim pravosuđima u pronalaženju stručnjaka za vazduhoplovnu bezbjednost obučenih za “Just culture” principe kako bi pomogli nacionalnim tužiocima kojima je povjerena sudska kontrola vazduhoplovnih incidenata i nezgoda. Od stručnjaka se može zatražiti da pomognu tužiocima da razumiju detalje u vazduhoplovnim događajima, tako da tužioci mogu donijeti argumentovanu odluku da li je neophodna sudska istraga ili krivično gonjenje.

Podsjećamo vas da su “Just culture” principi definisani kao kultura u kojoj se operativno osoblje ne kažnjava za radnje, propuste ili odluke koje su donijete srazmjerno njihovom iskustvu i obuci, ali gdje se grubi nemar, namjerna kršenja i destruktivna djela ne tolerišu. Ponekad je vrlo tanka linija između shvatanja pojedinog događaja na jedan ili drugi način zbog čega se ukazala potreba za promocijom ovakve poslovne kulture.

Vazduhoplovna bezbijednost je najvažnija, kao i uspostavljanje okruženja za izveštavanje u skladu sa  „Just culture“, u kojem operateri sa prve linije mogu biti sigurni da neće biti kažnjeni zbog izvještavanja o incidentima i pružanja osnovnih informacija u vezi sa bezbednošću, a da pritom ostanu jasni oko toga gdje mora da se povuče linija između prihvatljivog i neprihvatljivog ponašanja, ključno je za rad bezbjednog sistema vazdušnog transporta. Just Culture ima za cilj da podstakne međusobno povjerenje, učenje i odgovornost, tako da se znanje dijeli radi sprečavanja budućih sigurnosnih pojava i da istrage o bezbjednosti i sudski procesi u vezi sa vazduhoplovnim incidentima ili nesrećama mogu da zadrže svoju nezavisnost i objektivnost.

“Oduševljen sam što je EUROCONTROL napravio listu tužilačkih stručnjaka spremnih da pomažu i savjetuju domaće tužioce u slučaju nesreće ili incidenta u vazduhoplovstvu. To je postignuto dobrom saradnjom sa predstavnicima kontrolora letenja i pilota. Mogućnost konsultacija sa vazduhoplovnim stručnjakom obučenim za “Just culture” može izuzetno doprinjeti radu pravosuđa, podići standarde bezbednosti i na kraju pomoći u poboljšanju sveukupne javne bezbednosti. “ izjavio je direktor za mrežni menadžment Iacopo Prissinotti.

Na zahtev sudskog organa države članice EUROCONTROL-a, EUROCONTROL će moći da da preporuku za odgovarajućeg stručnjaka. Ostaje odluka i izbor bilo kog tužioca da iskoristi vještaka sa spiska, čime im ostavlja slobodu djelovanja uz puno poštovanje nezavisnosti pravosudnog sistema.

Stručnjaci za Just culture su kontrolori letenja ili piloti koji su prošli naprednu obuku i dokazani su kao stručnjaci za tužilaštvo na osnovu kriterijuma utvrđenih od strane radne grupe za Just culture IFATCA i ECA.

Kao dio napredne obuke, viši tužioci i sudije prenose svoje znanje vazduhoplovnim stručnjacima, tako da u okviru istrage mogu da pomognu tužiocima da utvrde da li je incident potencijalno krivično djelo. Kurs je stvoren na inicijativu Radne grupe za Just culture, koju čini veći broj članova iz vazduhoplovstva, železnice, pomorstva i zdravstva, kao i članova pravosuđa, a koji se redovno sastaju pod pokroviteljstvom EUROCONTROL-a. Njihova pravila rada i postupci su u skladu sa EUROCONTROL-ovim modelom za politiku koja se odnosi na krivičnu istragu i krivično gonjenje vazduhoplovnih i železničkih nezgoda i nesreća, kao što je jednoglasno odobrilo Privremeno vijeće u 2018. godini.

EUROCONTROL-ov Model politike u vezi sa krivičnom istragom i krivičnim gonjenjem 

Nakon nesreće ili incidenta u civilnom vazduhoplovstvu, po međunarodnom pravu izakonodavstvu EU tijelo za istrage je dužno da pokrene istragu o sigurnosti. Svrha takve istrage služi za sprečavanje ponavljanja nesreće ili incidenta. Istraga sigurnosti neće raspodijeliti krivicu ili odgovornost i vodi se nezavisno od bilo koje druge istrage. Cilj ovakvog modela je pružiti smjernice u vezi s krivičnom istragom i kaznenim progonom potencijalnih krivičnih djela proizašlih iz vazduhoplovnih incidenata ili nesreća koje su u središtu pažnje tužitelja, tako da istraga o sigurnosti i sudski postupak mogu paralelno napredovati bez djelovanja bilo koje strane na način koji šteti interesima drugog. Osiguravanje procesa nakon posljedica incidenata ili nesreća kojim se postiže ravnoteža između sprovođenja pravde i sigurnosnih zahtjeva je neophodna i značajna je za održavanje povjerenja javnosti. EUROCONTROL već više od 20 godina pomaže državama članicama i njihovom pravosuđu, promovišući principe pravedne kulture u vazduhoplovstvu i drugim sektorima transporta.

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija. Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *