NovostiVojno vazduhoplovstvo

Primopredaja bespilotnih letjelica i sistema protivvazdušne odbrane BANS u Crnoj Gori

Izvor: Ministarstvo odbrane Crne Gore

Ministri odbrane Crne Gore i Slovenije, Dragan Krapović i Marjan Šarec, juče (02.07) su na vojnom aerodromu “Knjaz Danilo” u Golubovcima obavili zvaničnu primopredaju šest bespilotnih letjelica Belin V i sistema protivvazdušne podrške BANS.    

Nabavka bespilotnih letjelica za potrebe Vojske Crne Gore sprovedena je kroz model zajedničkih nabavki sa slovenačkom stranom što, kao prvi takav projekat, ima višestruki značaj, dok su sistemi BANS donacija slovenačkog Ministarstva odbrane. 

Ceremoniji primopredaje i demonstraciji mogućnosti bespilotnih jedinica, prisustvovali su Aleksa Bečić, potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Zoran Lazarević, kao i ministar unutrašnjih poslova Crne Gore, Danilo Šaranović.   

Krapović je tokom razgovora sa slovenačkim kolegom izrazio zahvalnost na donaciji, kao i zadovoljstvo uspješno okončanom zajedničkom nabavkom bespilotnih letjelica. 

Ministri su razgovarali o daljem razvoju odbrambene saradnje Crne Gore i Slovenije, kao i projektima od obostranog interesa. Razmijenili su mišljenja o aktuelnoj bezbjednosnoj situaciji u Evropi, kao i o mogućnostima zajedničkog doprinosa jačanju regionalne stabilnosti. Poseban fokus stavili su na zajednički angažman pripadnika naših vojski u borbenoj grupi u Letoniji, ističući značaj aktivnog doprinosa saveznica jačanju istočnog krila Alijanse.

Ministar Krapović se zahvalio slovenačkom kolegi na bezrezervnoj podršci jačanju odbrambenih kapaciteta Crne Gore i zaključio da jedino udruživanjem snaga unutar Alijanse možemo obezbijediti dugoročnu stabilnost i mir.

Dva ministra su u izjavama nakon sastanka naglasili izuzetne odnose Crne Gore i Slovenije na polju odbrane, o čemu svjedoči opredjeljenje za nastavak intenzivne saradnje kroz zajedničko učešće u NATO aktivnostima, vježbama i obukama, te kroz zajedničke nabavke. 

Krapović je podvukao da model zajedničke nabavke bespilotnih letjelica otvara vrata budućim, još značajnijim projekima od obostranog interesa, o čemu je bilo riječi i na današnjem sastanku.  

Bečić je na aerodromu u Golubovcima, između ostalog, kazao da je ovo veoma važan dan za Vojsku Crne Gore i njenu modernizaciju, te se takođe zahvalio slovenačkoj strani na donaciji i na partnerskom doprinosu u nabavci bespilotnih letjelica. 

General Lazarević je tokom primopredaje kazao da nabavka šest bespilotnih letjelica predstavlja tek početak opremanja Vojske ovim sredstvima, kako za potrebe deklarisanih sastava i kolektivne odbrane, tako i za nacionalne potrebe, jer su primjenjive za sve tri misije Vojske.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.