AerodromiAvio-linijeAviokompanije

Bolja koordinacija regiona umanjila emisije CO2 za oko 300.000 tona godišnje

Sa slobodnim rutnim vazdušnim prostorom koji se proteže od Austrije do Sjeverne Makedonije i koji je sada proširen do Italije, rute su dalje optimizovane što dovodi do značajnog smanjenja emisija CO2. Novi vazdušni prostor slobodnih ruta predstavljen je na međunarodnom skupu u Beču.

Povezivanjem vazdušnog prostora Jugoistočne inicijative zajedničkog neba (SECSI FRA) – iz Austrije (Austro kontrola), Albanije (Albocontrol), Bosne i Hercegovine (BHANSA), Hrvatske (Kontrola Hrvatske), Srbije/Crne Gore (SMATSA), S. Makedonije (M-NAV) i Slovenije (Kontrola Slovenije) sa slobodnim rutnim vazdušnim prostorom Italije (FRAIT) uspostavljen je jedan od najvećih vazdušnih prostora slobodnih ruta u Evropi. Ovo će dovesti do značajnog smanjenja emisije CO2 od oko 30.000 tona godišnje.

Za aviokompanije to znači manju potrošnju goriva, za putnike kraće vreme leta, a za životnu sredinu značajno smanjenje emisija. Što je veći vazdušni prostor slobodnih ruta i što je više nacionalnih vazdušnih prostora uključeno, to su pozitivni efekti veći.

Vezu između dva vazdušna prostora predstavili su generalni direktori Austro Control Elisabeth Landrichter i Philipp Piber zajedno sa generalnim direktorom Croatia Control Mariom Kunovec-Vargom, generalnim direktorom Slovenia Control, Srećkom Janšom, generalnim direktorom kontrole letenja iz BiH, BHANSA Davorinom Primorcem, i Maurizio Paggetti-jem iz italijanske kontrole letenja ENAV tokom međunarodnog sastanka u Beču.

Sa Free Route-om, kontrole letenja omogućavaju letenje u Evropi koje je povoljnije za klimu. Rute letenja su skraćene, a emisije C02 smanjene. Optimizacija procedura u gornjem vazdušnom prostoru je najvažnija poluga za kontrole letenja da usmjeravaju tokove saobraćaja kroz evropski vazdušni prostor na ekološki najprihvatljiviji način.

Duž prometne evropske jugoistočne ose, kraće rute leta će dati značajan doprinos optimizovanom i ekološki prihvatljivom saobraćajnom toku u jugoistočnoj Evropi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.