AerodromiKontrola letenjaNovosti

Poplava zatvorila nebo iznad Ženeve, 100 ljudi spavalo na aerodromu

Švajcarska kontrola letenja Skyguide obnovila je puni kapacitet u vazdušnom prostoru Ženeve, više od dva dana nakon što je zbog poplave prošle nedjelje prekinula rad.

Skyguide kaže da je poplava, nastala nakon jake grmljavine uticala na rad sistema u tehničkoj sali objekta, a posebno na sisteme za hlađenje.

Zbog poplave je klimatizacija morala biti isključena, a posledično je nastao problem rizika od pregrijavanja opreme za kontrolu letenja. Zbog toga je Skyguide mora da zatvori vazdušni prostor Ženeve na 2 sata i 30 minuta, sprječavajući sve odlaske ili dolaske u to područje, prije nego što je kapacitet djelimično oporavljen, u početku na 50%, a zatim na 70% sljedećeg dana.

Skyguide je u saopštenju za medije objavio da je pun kapacitet obnovljen od 28. juna.

“Preduzeto je nekoliko mjera kako bi se osiguralo da se sistemi kontrole letenja ne pregriju i da se osigura hlađenje kontrolne sobe“, dodaje se u saopštenju švajcarske kontrole letenja.

“Skyguide je nabavio dodatni eksterni sistem hlađenja i mobilni dizel agregat za podršku postojećim, dotrajalim generatorima. To osigurava da sistemi kontrole letenja mogu nastaviti funkcionisati u slučaju nestanka struje.”

Ipak, Skyguide priznaje da su ova rješenja „privremena“.

“Proći će neko vrijeme prije nego što se u potpunosti sanira šteta uzrokovana vodom u različitim prostorijama i normalan automatizovani rad može biti nastavljen”, navodi se.

Poremećaji u centru doveli su do kašnjenja letova u vazdušnom prostoru Ženeve, ali i preusmjeravanja što je dovelo do nezadovoljstva velikog broja putnika kao i povećanih troškova aviokompanija.

Za oko 100 putnika za koje nije bilo moguće pronaći smještaj, krizni tim je na terminalu 2 aerodroma obezbjedio dječje krevete, hranu i piće.

Ono što je sigurno je da će nakon ovog događaja Švajcarci ozbiljnije shvatati tehniku kontrole letenja.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.