AviokompanijeNovosti

Najava povratka nadzvučnih aviona: Njujork-Frankfurt za 4 sata!

Američka avio kompanija United Airlines tokom prošle sedmice je najavila komercijalni ugovor sa vazduhoplovnom kompanijom Boom Supersonic sa sjedištem u Denveru o kupovini nadzvučnih putničkih aviona za svoju flotu, kao i zajedničku inicijativu za održivost. Ovaj potez omogućava korak unazad u vraćanju nadzvučnih brzina u vazduhoplovstvo.

Prema uslovima sporazuma, United će kupiti 15 vazduhoplova Boom’s ‘Overture’, kada Overture ispuni United-ove zahtjeve u pogledu bezbjednosti, rada i održivosti, sa otvorenom opcijom za dodatnih 35 aviona. Kada bude ovaj tip aviona operativan, očekuje se da će to biti prvi veliki komercijalni avion koji će raditi bez emisije ugljenika, optimizovan da radi na 100% održivim vazduhoplovnim gorivom (SAF – sustainable aviation fuel). Planirano je da se s proizvodnjom počne 2022. godine, da prvi avion s proizvodne linije siđe 2025. godine, probni let se završi do 2026-te a da u komercijalnu upotrebu avion uđe do 2029. United i Boom će takođe raditi zajedno na ubrzanju proizvodnje većih zaliha SAF-a.

Ovaj vazduhoplov će biti sposoban da leti brzinom od 1,7 maha – dvostruko većom od brzine današnjih najbržih aviona za slične namjene. Overture može da poveže više od 500 destinacija za skoro u pola manje vremena. Među mnogim potencijalnim rutama za United su relacije:

  • Njujork – London za samo tri i po sata (sada je potrebno 6 i po sati za ovu relaciju)
  • Njujork- Frankfurt za četiri sata (sada 7 sati)
  • San Francisko-Tokio za samo šest sati (umesto 10 i po sati koliko je sada potrebno)

Overture će takođe biti dizajniran sa funkcijama poput ekrana za zabavu u sedištu, dovoljno ličnog prostora i obiljem novih bežičnih tehnologija, kako bi let učinio što udobnijim i lagodnijim.

„United nastavlja svoju putanju ka izgradnji inovativnije, održivije aviokompanije, a današnji napredak u tehnologiji čini je održivijom kroz uključivanje nadzvučnih aviona. Boom-ova vizija budućnosti komercijalnog vazduhoplovstva, u kombinaciji sa najjačom industrijskom mrežom ruta na svetu, pružiće poslovnim i rekreativnim putnicima pristup zvezdanom iskustvu leta“, rekao je izvršni direktor kompanije Skot Kirbi. „Naša misija je uvek bila da povežemo ljude i sada ćemo, radeći sa Boom-om, moći to da radimo u još većem obimu.“

„Prvi svjetski ugovor o kupovini nadzvučnih aviona bez emisije ugljenika označava značajan korak ka našoj misiji da stvorimo pristupačniji svijet“, rekao je Blejk Šol, osnivač i izvršni direktor kompanije Boom Supersonic. „United i Boom imaju zajedničku svrhu – da ujedine svijet sigurno i održivo. Dvostruko većim brzinama, putnici iz Sjedinjenih Država doživjet će sve, od dubljih, produktivnijih poslovnih odnosa, do dužih, opuštenijih odmora te udaljenih odredišta.”

Podsjetićemo vas da je kompanija United Airlines ovog ljeta otvorila direktan let iz New York-a za Dubrovnik koji će funkcionisati tokom ove sezone o čemu smo vas informisali u našem tekstu na ovom linku.

Pročitajte još:

Ko je to nama dovezao Švajcarce

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.