Avio-linijeAviokompanijeKutak za putnikeNovosti

Direktan let Njujork – Dubrovnik tokom ove ljetnje sezone

Kompanija United airlines je u zvaničnom saopštenju od 19. aprila 2021. godine objelodanila da dodaje tri nove rute svojoj međunarodnoj mreži. Na ovaj način je omogućeno putnicima da putuju na više međunarodnih destinacija u toku predstojeće ljetnje sezone.  U pitanju su zemlje koje počinju da se otvaraju i pripremaju za vakcinisane posjetioce. United će početi da leti od jula sa:

  • međunarodnog aerodroma Njujork Liberti u Njujorku do Dubrovnika u Hrvatskoj,
  • međunarodnog aerodroma Vašington Duls do Atine u Grčkoj,
  • međunarodnog aerodroma Čikago O’Hara do Rejkjavika na Islandu.

United airlines je dodatno posvetio pažnju olakšavanju samog putovanja na način što je osmislio mobilnu aplikaciju putem koje putnici mogu od kuće prije leta priložiti i verifikovati svoju  COVID-19 dokumentaciju o testiranju i vakcinaciji . Na ovaj način omogućeno je putnicima da dobiju boarding pass prije nego što stignu na aerodrome, te ostatak putovnja mogu lagodno da provedu bez trošenja vremena na procedure provjere COVID-19 dokumentacije .

Kako je navedeno u saopštenju, United je za sada jedina aviokompanija koja omogućava prilaganje i verifikaciju COVID-19 dokumentacije putem  mobilne aplikacije aviokompanije.

Napomenućemo da je međunarodna organizacija IATA još ranije uložila napore na pravljenju jednistvene aplikaciju IATA Travel Pass koja ima za cilj pojednostavljivanje samog putovanja i relaksiranje putnika.

Otvaranje novih ruta odražava porast interesovanja putnika Uniteda za novim destinacijama. Prema zvaničnoj statistici kompanije United.com, u poslednjih mjesec dana interesovanje za letove ka Hrvatskoj, Grčkoj i Islandu poraslo je za 61%. Putnici mogu da rezervišu putovanja već danas na United.com i u mobilnoj aplikaciji United .

Kada je u pitanju Hrvatska, United planira da krene sa direktnom linijom između Njujorka i Dubrovnika od 8. jula do 3. oktobra ove godine avionom Boing 767-300ER sa 30 sedišta u poslovnoj klasi United Polaris. Letjeće ponedeljkom, četvrtkom i subotom iz Nevarka i u utorkom, petkom i nedeljom iz Dubrovnika, a biće sinhronizovani letovi u Nevarku za mogućnost transvera ka 65 gradova u Sjevernoj Americi.

Koliko je ova linija zanimljiva za Crne Goru ?

Prije svega, mora se uzeti u obzir činjenica da je Njujork bio interesantna ruta u toku 2019. godine kada je u pitanju aerodrom u Podgorici i  Crna Gora. Takođe, ova ruta je bila zanimljiva i tokom pandemijske 2020. godine. U toku 2019. godine gotovo 30.000 ljudi je putovalo, sa presijedanjima, na relaciji Podgorica – Njujork. Ovaj broj putnika čini Crnu Goru i aerodrom Podgoricu jednim od najprometnijih tržišta za letove do New York-a.

Trenutno se ova ruta iz Crne Gore uglavnom servisira preko Beograda (Air Serbia), Istanbula (Turkish airlines) i Beča (Austrian airlines). Ranije je ova linija pokrivana od strane Alitalije (preko Rima), LOT-a (preko Varšave ) i djelimično Montenegro airlinesa koji je imao dobar slot na bečkom i pariškom aerodromu, te je putnicima omogućio vezivanje letova prema New Yorku sa drugim aviokompanijama bez puno čekanja.

Otvaranje direktne linije Dubrovnik – Njujork predstavljaće novu ponudu za putnike zainteresovane da putuju na ovoj relaciji, naročito za crnogorsku dijasporu, jer je Dubrovnik na svega 2h iz Tivta ili 3h vožnje od Bara i Podgorice.  Ne smijemo zaboraviti pandemiju koja otežava proceduru prelaska graničnog prelaza Debeli Brijeg i činjenicu da se prelazi granica sa EU prema kojoj važe strožija pravila za ne-EU zemlje.

Takođe, jako bitan detalj koji se može izvući iz statistike i objave United-a jeste činjenica da se otvaraju tržišta koja sezonu dočekuju spremno kada je u pitanju vakcinisanje šire populacije i doček turista sa urednim PCR testovima ili potvrdama o vakcinaciji. Upravo je ovdje šansa Crne Gore da dočeka spremno predstojeću turistčku sezonu kroz organizovan sistem u uslovima pandemije i realizaciju najavljenog pokretanja nacionalne aviokompanije.

*foto: unsplash.com i united.com

 

Pročitajte još:

Linija Tivat-Niš od 12.juna

American Airlines najavljuje buđenje vazdušnog saobraćaja do maja!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.