Poginuo pripadnik 63.padobranske brigade Vojske Srbije

Izvor: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Pripadnik 63. padobranske brigade O.T. izgubio je život danas oko 16.30 časova prilikom izvođenja padobranskog skoka.

Nadležni organi nalaze se na mestu nesreće, uviđaj je u toku.

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović uputili su telegrame saučešća porodici poginulog pripadnika 63. padobranske brigade.

Kako portal saznaje, nesreća se dogodila u okolini Niša gdje je ova jedinica i stacionirana.

oznaka 63.padobranske brigade

Namjena i zadaci 63.padobranske brigade

63. padobranska brigada je obučena i osposobljena da realizuje sledeće zadatke:
  • Izviđačka dejstva u operativnoj i strategijskoj dubini neprijatelja;
  • Diverzantska i protivdiverzantska dejstava;
  • Borbeno traganje i spasavanje;
  • Intervencije, zauzimanje i uništenje važnih rejona i objekata u pozadini neprijatelja;
  • Dezorganizovanje sistema komandovanja neprijatelja;
  • Obilježavanje ciljeva za dejstvo avijacije i artiljerije u pozadini neprijatelja;
  • Podrška desantiranju jedinica na ugroženom delu fronta i snabdjevanje jedinica iz vazduha.
Osim navedenog, jedinica razvija i sposobnosti za učešće u multinacionalnim operacijama i obezbjeđenje raspoloživosti snaga za pružanje podrške civilnim vlastima u protivterorističkim i protivpobunjeničkim operacijama. 

 

Tradicija 63.padobranske brigade

Prvi padobranski bataljon, čije tradicije neguju padobranci 63. padobranske brigade, osnovan je uz pomoć savezničkih snaga 14. oktobra 1944. godine u vojnoj bazi kraj Barija, u Italiji.
Ubrzo se pokazuju prednosti padobranskih jedinica i obuke koju sprovode, posebno pri  selekciji ljudstva za poslove visokog rizika. Zbog toga je u Nišu 1967. godine formirana 63. padobranska brigada, koja se bitno razlikovala od prethodnih padobranskih jedinica. Jedinicu su sačinjavale padobranske čete, a izviđačka i diverzantska obuka preuzimaju primat. 
Nova prekretnica u razvoju padobranskih jedinica bila je pojava padobrana tipa krilo krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina. Novi padobrani su omogućavali specijalne desante i spuštanje veće grupe padobranaca sa velikih visina na terene malih dimenzija sa preprekama u okolini. Tako je 63. padobranska iz jedne vazdušno-desantne jedinice izrasla u specijalnu padobransku brigadu. Zahvaljujući uspješnom izvršavanju brojnih mirnodopskih i ratnih zadataka i vrhunskoj osposobljenosti, 63. padobranska brigada je zauzela prestižno mesto među specijalnim jedinicama Vojske Srbije.
Za pokazanu hrabrost i učinjena herojska djela tokom borbenih zadataka, 63. padobranska brigada je 1999. godine odlikovana Ordenom narodnog heroja.
U okviru organizacijskih promjena iz 2006. godine, 63. padobranska brigada je preformirana u 63. padobranski bataljon u sastavu novoformirane Specijalne brigade. Staro ime i status jedinice vraćeni su odlukom predsjednika Republike Srbije od 21. decembra 2019. godine, na osnovu koje je ponovo formirana 63. padobranska brigada, kao jedinica neposredno potčinjena načelniku Generalštaba Vojske Srbije.
Dan 63. padobranske brigade i krsna slava jedinice obeležavaju se 14. oktobra, na Dan vojnih padobranaca i Pokrov Presvete Bogorodice. 
Pored zakletve otadzbini, pripadnici 63. padobranske brigade daju zakletvu i jedinici:
„ZA OTADžBINU, ZA DRUGA, ZA PUŠKU, ZA VOJNIČKU I RATNIČKU ČAST, PADOBRANCI 63. PADOBRANSKE BRIGADE — RADE!“

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija. Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *