Koliko je značajna vazduhoplovna meteorologija?

Današnji gost naše redakcije je vazduhoplovni meteorološki prognostičar – instruktor, Aleksandar Berber, koji će nam pojasniti šta je to vаzduhоplоvnа mеtеоrоlоgiја i pо čеmu sе ona rаzlikuје оd mеtеоrоlоgiје kојоm sе bаvе njegove kоlеgе iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

„Meteorologija je, kao nauka, nastala prije vazduhoplovstva, ali u je upravo u njemu našla jednu od najznačajnih primjena i doprinijela njegovom razvoju. Ujedno je i vazduhoplovstvo sa svojim specifičnim zahtijevima pomoglo razvoju meteorologije pri čemu su uspostavljeni specifični standardi koji prave razliku izmedju našeg posla i posla kojim se bave naše kolege van vazduholovstva. Samo neki od primjera karakterističnih pojava o kojima vazduhoplovna meteorologija mora da vodi računa su: turbulencija, zaleđivanje i smicanje vjetra… U slučaju vulkanske erupcije, oblak pepela i gasova ide i preko 7000m u visinu, a onda ga vazdušne struje nose sa sobom i po nekoliko hiljada kilometara daleko od vulkana. S obzirom da čestice pepela mogu napraviti problem radu motora aviona, avio-saobraćaj mora biti što prije informisan o nastanku i kretanju ovakvih vazdušnih fenomena“-izdvojio je Aleksandar.

Šta je zadatak meteorološke službe na aerodromu?

„Zbog svih ovih specifičnih zahtjeva za praćenjem i stalnim izazovima s kojima se sreće avio-saobraćaj pojavila se potreba za razvojem vazduhoplovne meteorologije i formiranjem aerodromskih meteorološkoih biroa u kojima rade meteo-prognostičari i meteo-osmatrači. Njihov posao podrazumijeva smjenski rad tokom kojeg se kontinuirano prate meteorološke pojave na teritoriji Crne Gore i izrađuje dokumentacija za pripremu leta avio-prevoznika, izvršavanje letačkih zadataka naše vojske i avio-helikopterske jedinice MUP-a kao i pilote paraglajdera, padobrance…“ –objasnio je naš gost.

Dаnаs pilоti, kао i svi mi, mogu imati na telefonima rаzličitе sајtоvе i аplikаciје zа vrеmеnsku prоgnоzu. Zаštо је i pоrеd tоgа vаžnо dа dоbiјu vaše informacije?

“Aplikacije i sajtovi za meteo prognozu su korisni pa ih i mi profesionalci često koristimo kada planiramo da organizujemo roštilj ili idemo na more za vikend.
Takođe, aplikacije koriste sirove podatke koje predstavljaju vizuelizovan proračun kompleksnih modela za prognozu vremena. Zbog složene prirode atmosferskih procesa taj proračun uvijek sadrzi greške, pa se u realnosti stvari ne odvijaju kako nam to aplikacija pokazuje. To narocito dolazi do izražaja u složenim meteo uslovima kada je vrijeme sklono naglim promjenama meteoroloških elemanata bitnim za letenje kao sto su vidljivost, baza oblaka, vjetar, grmljavina pa oslanjanje na aplikacije nije uvijek preporučljivo. S obzirom da pilot koji slijeće i polijeće u uslovima smanjene vidljivosti teško može imati korist od ovakvih informacija, stoga je vazduhoplovstvo postavilo više zahtjeve koji moraju biti usklađeni sa ICAO standardima, a gdje naročito dolazi do izražaja pravovremenost, tačnost i to koliko su informacije „svježe“.

Koliko je atmosfera složen sistem govori nam činjenica da ne postoji u potpunosti tačna meteorološka informacija. I sama mjerenja metoroloških veličina sadrže grešku. Takodje, mjerenja se vrše u jednoj tačci, pa nešto što je izmjereno u meteorološkom krugu ili na jednom kraju piste ne mora da se poklapa sa mjerenjem na drugom kraju piste. Ipak, ono što postoji je najbolja meteoroloska informacija u skladu sa ICAO I ISO standardima koja se ažurira na svakih pola sata. I to je ono sto meteorološka služba na aerodromu može da pruži korisnicima i pomogne im u donošenju odluka, za razliku od bilo kojeg sajta, aplikacije, meteorologa amatera ili profesionalca iz neke druge grane meteorologije”- zaključio je Aleksandar Berber.

Pročitajte još:

Naši stručnjaci o poslednjem letu slavnog košarkaša

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija. Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *