Danas intervju za izbor novog Direktora Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore

Kako saznaje naša redakcija, danas će se obaviti intervju sa svih 12 kandidata za mjesto Direktora Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore (u daljem tekstu ACV).

Podsjetićemo vas, ACV je tijelo nadležno za obavljanje regulatorne funkcije i nadzor u području civilnog vazduhoplovstva i kontrole vazdušnog saobraćaja. Od vazduhoplovaca ćete čuti i da je to, ukratko, vazduhoplovna vlast u Crnoj Gori. Ovu agenciju je osnovala Vlada Crne Gore i za zadatak joj dala da bude odgovorna na nivou države za obaveze koje su Crnoj Gori dodijeljene kao članici Međunarodne organizacije za civilno vazduhoplovstvo (International Civil Aviation Organization – ICAO) i potpisnici Čikaške konvencije.

Očito je da u posljednjih godinu dana ACV nije imala zadovoljavajući nivo komunikacije sa resornim Ministarstvom. S obzirom da Agencija mora da prati politiku razvoja koji određuje Vlada, ovo je prva stvar koju novi Direktor mora ispraviti jer posljedice ovog odnosa trpi cio vazduhoplovni sektor.

Paralelno sa svim redovnim poslovima Agencije na dnevni red mora doći izmjena Zakona o vazdušnom saobraćaju u Crnoj Gori jer trenutni Zakon ima određen broj neusklađenosti sa evropskom regulativom. Posljednji put je mijenjan prije četiri godine kada su napravljeni određeni propusti jer npr. ATSEP osoblje koje neposredno utiče na vazdušni saobraćaj nije adekvatno prepoznato u Zakonu. Jasno je da se i bez toga moglo, ali je interesantno da je upravo tada izmijenjen član koji se tiče mandata Direktora Agencije za civilno vazduhoplovstvo što dovodi u pitanje način određivanja prioriteta izmjena. Od te 2017.godine (kada je direktor ACV bio isti kao i sada, Dragan Đurović) ovaj član, član 12 stav 2 Zakona glasi: “Direktor se imenuje na period od četiri godine i može biti ponovo imenovan”. (čitaj- bez ograničenja). Da stvar bude interesantnija Udruženje ATSEP osoblje kontrole letenja Crne Gore-ATSEPMONT je u maju te godine organizovalo konferenciju u Budvi, koja je proglašena za najposjećeniju i najbolje organizovanu Evropsku konferenciju IFATSEA i tom prilikom okupila sve predstavnike država Evrope. Očito da ovaj skup, koji je ujedno bio i prvi vazduhoplovni skup evropskog nivoa u istoriji Crne Gore(!) nije bio dovoljan podsjetnik za važnost izmjene Zakona u ovom segmentu te da je član Zakona koji definiše dužinu mandata Direktora bio prioritet za vazdušni saobraćaj u Crnoj Gori.

Uz neophodnu izmjenu Zakona i određenih Pravilnika, kao zadatak ACV-u ostaje angažovanje i saradnja sa Aerodromima Crne Gore u cilju sertifikacije aerodroma, usklađivanje regulative o dronovima sa aktuelnom evropskom regulativom, praćenje razvoja jedriličarstva, paraglajdinga i padobranstva,…  

Crna Gora se ne može u svemu i uvijek ugledati na velike države. Potpuno je normalno da će za to nedostajati resursa, više materijalnih nego kadrovskih, pa stoga nije lako da se sve “preslika”. Upravo zato treba dobro analizirati i rad pojedinih vazduhoplovnih vlasti manjih država kao npr. Malta ili San Marino. One su napravile tako atraktivne uslove da na maloj Malti ima oko 40 važećih AOC sertifikata za vazdušne operatere. San Marino (koji nije u EU) je napravio tako atraktivan registar privatnih aviona da jedan AvconJet, poznata kompanija za charter letove, ima kao posebne segmente poslovanja AvconJet San Marino, a ima i AvconJet Malta. Radi poređenja, u Crnoj Gori postoji četiri ovlašćena vazdušna operatera tj.imaoca AOC sertifikata.

To da li će budući Direktor biti vazduhoplovac ili ne i koliko će vazduhoplovnog iskustva imati manje je važno. Ono što bi trebalo da bude važno je da zna da sasluša struku i obezbjedi joj razumijevanje i podršku u radu. A pod strukom se ne podrazumijevaju samo njegovi saradnici u ACV-u već svi vazduhoplovni činioci u Crnoj Gori. Jedino tako će funkcionisati sistem na zdravim osnovama, “podići će se” vazduhoplovstvo, a možda i vratiti profesionalci koji imaju znanja i volje da pomognu, a koji se sad nalaze u pečalbi širom svijeta.

Pročitajte ukoliko ste propustili:

Vlada imenovala novi Savjet Agencije za civilno vazduhoplovstvo

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija. Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *