Biće para i za radar na Vrsuti

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je Kontroli letenja Srbije i Crne Gore SMATSA d.o.o. (u daljem tekstu SMATSA), koja upravlja vazdušnim saobraćajem iznad ove dvije zemlje, zajam u iznosu od 10,3 miliona evra. Koridori koje kontroliše SMATSA istovremeno su ključne regionalne, evropske i globalne vazdušne rute koje koriste desetine miliona putnika i prevoznika tereta iz cijelog sveta.

  • Zajam EIB će povećati efikasnost avio-putovanja i unaprijediti bezbjednost desetina miliona putnika koji koriste ključne vazdušne koridore Zapadnog Balkana.
  • Finansijska sredstva su obezbijeđena u okviru hitnog finansijskog odgovora EIB na pandemiju kovida-19 za Zapadni Balkan
  • Ova investicija povećava otpornost SMATSA tokom pandemije

Finansijska sredstva EIB-a omogućiće SMATSA da poveća pouzdanost i interoperabilnost usluga kontrole letenja i da ih uskladi sa propisima Jedinstvenog evropskog neba (SES- Single European Sky). U pitanju su pravila uvedena na nivou Evropske unije za uspostavljanje jedinstvenog regulatornog okvira za vazdušni saobraćaj. Ova investicija poboljšava povezanost cijele Evrope i povjećava kvalitet ključne infrastrukture i usluga vazdušnog saobraćaja, doprinoseći efikasnijem putovanju unutar regiona i daljoj integraciji Zapadnog Balkana u EU.

Direktor SMATSA Predrag Jovanović rekao je: „Finansijska sredstva EIB pomoći će da SMATSA preživi oluju izazvanu izbijanjem krize usled kovida-19. Sredstva EIB će obezbediti nastavak investicionog programa čiji je cilj da se osigura bezbjednost operacija, efikasnost vazdušnog saobraćaja, kapaciteti i smanjenje uticaja na životnu sredinu.”

lokacija budućeg radara na Vrsuti (1183m nadmorske visine)

Kontinuirana podrška tokom pandemije kovida-19

Ova aktivnost predstavlja dopunu ranije odobrenog zajma iz 2018. godine u iznosu od 45 miliona evra za modernizaciju sistema vazdušne navigacije kojima upravlja SMATSA, s ciljem da se poveća efikasnost i bezbjednost avio-putovanja na regionalnom i evropskom nivou. Dodatna sredstva o kojima je danas potpisan ugovor ubrzaće razvoj usluga u vazdušnom saobraćaju koje SMATSA pruža u novim okolnostima koje je nametnula pandemija kovida-19 i ubrzati sprovođenja cjelokupnog projekta.

Podsjećamo vas da je SMATSA usled smanjenih prihoda uslovljenih uticajem mjera za suzbijanje COVID-19 na cjelokupnu avijaciju, morala da redukuje svoj plan nabavki. I pored toga, izgradnja radarske stanice na Vrsuti iznad Bara je još uvjek u planu kontrole letenja kao jedan od prioritetnih zadataka.

Sekundarni radar na Vrsuti će biti od značaja za jugozapadni reon koji pokriva SMATSA, unaprijediće pokrivanje zone odgovornosti Terminalne kontrole letenja Podgorica i osigurati bolji uvid u saobraćaj na aerodromima Tivat i Dubrovnik. Ujedno, slika koju obezbijedi ovaj radar će biti proslijeđena operativnom centru Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore.

Lokacija Vrsuta je u vlasništvu Ministarstva odbrane Crne Gore i za sam početak aktivnosti na planiranju postavljanja radara od strane SMATSA bilo je neophodno realizovati ugovor o dugoročnom zakupu ove lokacije. Mediji su već ranije prenijeli navode iz dokumenata Vlade: “Raskidom ugovora o zajedničkim razvojnim i istraživačkim projektima broj 8037412/137 od 6. marta 2017. godine stvaraju se uslovi za zaključenje ugovora o dugoročnom zakupu lokacije Vrsuta, čijom realizacijom se ostvaruju značajni benefiti za Ministarstvo odbrane, jer bi prihodi ostvareni od izdavanja u dugoročni zakup u iznosu od 22.000 eura na mjesečnom nivou predstavljali prihode ovog ministarstva, koji bi se koristili za modernizaciju i razvojne projekte Vojske Crne Gore.”

Pročitajte još:

Da li se ToMontenegru sprema državna pomoć?

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija. Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *