e-VazduhoplovstvoKutak za putnikeNovosti

eVazduhoplovstvo: Mala rupa na prozoru aviona

AVIOPORTAL je pokrenuo projekat “eVazduhoplovstvo” sa ciljem promocije vazdušnog saobraćaja, sigurnosti i bezbjednosti u vazdušnom saobraćaju. Svake nedjelje će obraditi neki termin, zanimljivost, predstaviti pojedinu instituciju ili organizaciju iz svijeta vazduhoplovstva. Ovo je peta tema iz seta planiranih tema postavljenih projektnim zadatkom.

Ako ste ikada tokom leta sjedeli na sedištu pored prozora, vjerovatno ste primjetili sićušnu rupu na dnu prozora. Vjerovatno ste se pitali koja je namjena ove male rupe, a možda u i posumnjali u bezbjednost samog aviona. Da ne bi više bilo razloga za sumnju i nedoumicu, u nastavku slijedi objašnjenje čemu služe te malene rupe na prozorima aviona. 

Vazdušni pritisak spolja opada kako se avion penje dok se njegova vrijednost unutar kabine povjećava. Ova razlika predstavlja veliki fizički pritisak (“stress”) na prozoru aviona zbog čega bi prozori mogli da se oštete. Upravo zbog toga su dizajnirane rupice koje propuštaju dio vazduha usled čega se reguliše pritisak na prozorskom staklu.

Prozori aviona sastoje se od tri odvojena stakla. Spoljno staklo (okno) ima primaran zadatak da ublaži pomenutu razliku vazdušnog pritiska. Spoljašnje staklo od srednjeg razdvaja mali razmak/procijep, a upravo na srednjem staklu se nalaze sićušne rupe koje su tema naše današnje priče a koje su poznate i kao „otvor za ozračivanje“. 

„Otvor za ozračivanje“ omogućava balansiranje pritiska između putničke kabine i vazdušnog procijepa (između srednjeg i spoljnjeg stakla). To znači da spoljno staklo prima pritisak dok srednje staklo djeluje kao sigurnosno sredstvo. Unutrašnje staklo dodatno pomaže u zaštiti srednjeg i spoljašnjeg stakla od oštećenja uzrokovanih od strane putnika.

„Otvor za ozračivanje” takođe oslobađa vlagu iz vazdušnog procijepa čime se sprečava zamagljivanje ili zaledjivanje prozora.

 

Da pogledate prethodne zanimljive teme projekta eVazduhoplovstvo kliknite na sliku ispod:

*foto: unsplash.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.