AerodromiNovosti

VINCI Airports unapređuje kvalitet usluge na beogradskom aerodromu

Izvor: zvanično saopštenje beogradskog aerodroma

Na zvaničnoj ceremoniji održanoj na beogradskom aerodromu, premijerka Srbije Ana Brnabić, generalni direktor kompanije VINCI Concessions i predsednik kompanije VINCI Airports, Nikola Notbar i generalni direktor kompanije Belgrade Airport, Fransoa Berizo predstavili su naprednu fazu plana za proširenje i modernizaciju aerodroma i proslavili prvu nagradu za kvalitet usluge, u prisustvu generalnog direktora Međunarodnog saveta aerodroma za Evropu (ACI), Olivijea Jankoveca.

Radovi se nastavljaju prema planu, uključujući radove na modernizaciji i proširenju postojećeg terminala. Sa ukupnom površinom od oko 12.000 m² i pametnim sistemom upravljanja protoka putnika, novi prošireni terminal fingerskog hodnika C biće u potpunosti završen do kraja godine. Beogradski aerodrom nedavno je otvorio i preuređeni prostor za ukrcavanje putnika, koji u okviru svojih sadržaja predstavlja srpsku gastronomsku ponudu i lokalne brendove, novi udaljeni parking za automobile kao i novu čekaonicu za ukrcavanje avionima na udaljenim pozicijama. Takođe, otvoreno je i novo postrojenje za preradu čvrstog otpada koje će doprineti unapređenju i povećanju obima procesa reciklaže, sa ciljem da se do kraja 2022. godine reciklira 100% čvrstog otpada koji proizvodi aerodrom. Navedena postignuća deo su ambicioznog projekta koje izvodi kompanija VINCI Airports u saradnji sa kompanijom VINCI Construction Grands Projets.

Kao rezultat ovih napora, beogradski aerodrom je prvi put u svojoj istoriji dobio Nagradu za najbolji aerodrom u Evropi za kvalitet pružene usluge koju je dodelio generalni direktor Međunarodnog saveta aerodroma za Evropu Olivije Jankovec. Kompanija Belgrade Airport nedavno je dobila i svoj prvi sertifikat u okviru Programu akreditacije za upravljanje emisijom ugljen-dioksida na aerodromima, čime su prepoznati napori kompanije VINCI Airports usmereni na cilj da na svim svojim aerodromima dostigne nulti nivo emisije gasova sa efektom staklene bašte do 2050. godine.

U nastavku planiranog programa, kompanija VINCI Airports završiće radove na modernizaciji u naredne tri godine. Cilj je stvaranje novog aerodromskog čvorišta u regionu Jugoistočne Evrope zahvaljujući proširenju putničkog terminala od 40.000 m², novim avio-mostovima i novim gejtovima, izgradnji umetnute piste i kompletnoj obnovi postojeće piste. Ovi radovi će omogućiti da aerodrom do kraja perioda koncesije dostigne ukupan kapacitet opsluge od 15 miliona putnika godišnje. Modernizacija će poboljšati i ekološke performanse aerodroma, izgradnjom fotonaponskog parka snage 1 MW, novog energetskog postrojenja i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Beogradski aerodrom ima dinamičan oporavak saobraćaja tokom letnje sezone. Broj destinacija je već uporediv sa 2019. godinom (71 destinacija u 2021. u odnosu na 72 u 2019. godinu).

Nikola Notbar, generalni direktor kompanije VINCI Concessions i predsednik kompanije VINCI Airports, izjavio je: „Pozitivan trend u razvoju beogradskog aerodroma već dobija sve značajnija priznanja od strane vazduhoplovne i turističke industrije u Evropi, kao i od Vlade Srbije. Dok se Evropa priprema za oporavak turizma, stvaranje pametnog i održivog novog aerodromskog čvorišta u Beogradu će podržati dalji razvoj i perspektivu ove zemlje“.

Pogledajte još:

Strani investitori zainteresovani da grade aerodrom za male avione u Štoju

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.