U Crnoj Gori: Okrugli sto predstavnika vazduhoplovno-tehničkog osoblja za bezbjednost vazdušne plovidbe zemalja Evrope

U periodu od 12 do 14 maja, Crna Gora će biti domaćin konferencije IFATSEA ERM koja okuplja predstavnike vazduhoplovno-tehničkog osoblja za bezbjednost vazdušne plovidbe iz cijele Evrope. 

Digitalizacija i automatizacija u kontroli letenja, Remote tower (Udaljeni toranj), Cybersecurity, Jedinstveno evropsko nebo,  Meteo oprema, Energetika i klimatizacija, Obuka i licenciranje ATSEP osoblja, Ljudski resursi kao i Upravljanje stresom i zamorom su samo neke od tema koje će se obraditi na konferenciji.

Nikola Cojić, delegat Crne Gore u međunarodnoj vazduhoplovnoj organizaciji IFATSEA i Predsjednik Udruženja vazduhoplovno-tehničkog osoblja za bezbjednost vazdušne plovidbe Crne Gore “ATSEPMONT” o samom događaju kaže:

“Dok su pogledi ljudi usmjereni ka događajima na istoku Evrope, planiranje novog sistema kontrole letenja za (ne tako daleku) budućnost nije ni jednog trenutka prestajalo. Ti planovi, pored infrastrukturnih izmena i promena organizacije vazdušnih puteva, će bez sumnje uticati i na kompetencije vazduhoplovnog osoblja. Pojavljuju se nove oblasti koje su izazovi u našem poslu i veštine kojima moramo da ovladamo kako bi sve ono što dolazi dočekali spremni. Na taj način održavamo pouzdanost i kontinuitet bezbedne vazdušne plovidbe, a svojoj zemlji dajemo dobar osnov za brži i bolji razvoj turističke ali i svake druge grane privrede.

U Crnoj Gori su skupovi vazduhoplovnih profesionalaca na ovom nivou retkost. Zbog toga je značajna podrška resornog Ministarstva kao i želja vazduhoplovnih subjekata Crne Gore za učešćem u segmentima koji se tiču i njihovog delokruga rada.” – poručio je Cojić.

Nikola Cojić, predstavnik Crne Gore u međunarodnoj organizaciji IFATSEA

Na pitanje koliko je značajna razmjena iskustava sa evropskim kolegama, Nikola Cojić pojašnjava:

“Struka u vazduhoplovstvu, kao i svaka druga, mora da ima jasan stav po svim pitanjima iz oblasti svoga rada – od tehničkih do organizacijskih. Taj stav mora da bude baziran isključivo na znanju i umeću jer jedino tako će svaka profesija na najbolji način moći da iznese teško breme odgovornosti koje nosi ovakav posao. Zbog toga je važno da se iz što više uglova analiziraju različita iskustva, zajednički istraže sve mogućnosti, a da se zatim zaključci usklade sa drugim profesijama u sistemu i implementiraju u dalji rad što bi bio direktan i najbolji doprinos društvu.”

Posljednji put kada je Udruženje ATSEPMONT organizovalo ovakvu konferenciju, 2017.godine, u Crnu Goru je pristiglo 127 osoba zbog čega je proglašena za najposjećeniju i najbolje organizovanu u istoriji IFATSEA ERM. Prisustvovali su delegati cijele Evrope, predstavnici proizvođača opreme, pozvani gosti iz različitih evropskih institucija i organizacija, kao i prateće osobe koje su imale više vremena za upoznavanje sa ljepotama crnogorskog primorja. To što je Crna Gora još jednom dobila priliku da organizuje ovaj događaj, dovoljan je znak da je posljednji put odrađen izuzetan posao, a iz ATSEPMONT-a poručuju da su spremni da ove godine ostave još bolji utisak.

Više informacija o konferenciji možete vidjeti na sajtu ifatseaerm2022.me 

Logo konferencije IFATSEA ERM

Ko su naši stručnjaci iz ove oblasti?

Od ovog osoblja, koje se u vazduhoplovnoj regulativi naziva ATSEP (Air Traffic Safety Electronics Personnel), zavisiće u narednim godinama brzina razvoja sistema menadžmenta vazdušnim saobraćajem kao i sistema kontrole letenja uopšte. Njihov zadatak je instalacija, održavanje, kontrola i unapređenje, zaštita i sve druge aktivnosti vezane za uređaje i sisteme kontrole letenja. Oni ne rade samo za kontrolora letenja, kako se obično misli. Njihov rad neposredno utiče na bezbjednost vazdušnog saobraćaja jer se piloti, vrlo često u nepovoljnim meteo uslovima, oslanjaju na rad sistema za koje je je zaduženo ATSEP osoblje u najosetljivijim fazama leta. Dodatno, na njih su upućene aerodromske službe kao i državne institucije prilikom projektovanja i izvođenja radova, a uz kvalitetnu saradnju sve ide mnogo brže i lakše. 

ATSEP osoblje u Crnoj Gori već duži niz godina predstavlja Udruženje ATSEPMONT koje je aktivni član međunarodne organizacije IFATSEA (International Federation of Air Traffic Safety Electronics Associations).

NAJAVA: Gost vazduhoplovne konferencije u Crnoj Gori, Herve Puget, Cybersecurity ekspert kompanije Thales Group

Više detalja o ovoj profesiji, pročitajte u tekstu ispod:

ATSEP osoblje – djeluju smireno i reaguju brzo

 

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija. Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *