Veliki događaj iz oblasti traganja i spašavanja u organizaciji Agencije za civilno vazduhoplovstvo

Agencija za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore u saradnji sa Evropskom komisijom, u okviru Instrumenta za tehničku pomoć i razmjenu informacija (TAIEX), organizuje regionalnu radionicu na temu traganja i spašavanja u civilnom vazduhoplovstvu (Regional Workshop on Aeronautical Search and Rescue). 

Navedena radionica počinje danas i održavaće se do 2.septembra, u hotelu Ramada u Podgorici.

“Cilj radionice je unapređenje stručnosti i pružanje smjernica u skladu sa pravnim tekovinama EU, međunarodnim propisima, standardima i preporučenim praksama ICAO i drugih organizacija u oblasti operacija traganja i spašavanja u civilnom vazduhoplovstvu, kao i unapređenje nacionalne i regionalne saradnje i kapaciteta, razmjena informacija i širenje saznanja iz oblasti traganja i spašavanja u civilnom vazduhoplovstvu” -saopšteno je za Avioportal iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo.

Važnost ovog događaja se ogleda u edukativnoj podršci učesnicima iz Crne Gore i inostranstva koji su svojim poslom direktno uključeni u aktivnosti vezane sa domenom traganja i spašavanja vazduhoplova na kopnu i moru u skladu sa međunarodnim propisma, standardima i preporučenom praksom u ovoj oblasti.

Program radionice će obuhvatiti veliki broj tema, među kojima treba izdvojiti teme koje se tiču pravnog okvira, Organizacije i upravljanja sistemom traganja i spašavanja (SAR), Uloga Spasilačko koordinacionog centra, Operativnih SAR procedura, Faza SAR operacija, Civilno-vojne koordinacije u SAR-u, Cospas-Sarsat sistema, MEDEVAC Operacija, Značaja SAR obuke i SAR vježbi, GALILEO SAR, Globalni vazduhoplovni sistem za pomoć i sigurnost (GADSS) i druge.

Iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo otkrili su za Avioportal da će na radionici svoju ulogu imati priznati stručnjaci iz domena traganja i spašavanja u civilnom vazduhoplovstvu i to:

• Mr Claude Cauwe

Galileo SAR Communications Officer, European Commission

• Mr Antonio Rolla

Project Officer, European Commission

• Mr Marc Deboeck

Senior Adviser Civil-Military Collaboration, EUROCONTROL, DECMA/CMC

• Mr Dennis Hart

Head of the Information & Cyber Unit, EUROCONTROL, NMD/INF/IAC

• Mr Loizos Kiafkioullis

Training Officer, JRCC Larnaca, Cyprus

• Mr Nikola Sarancic

Head of RCC Belgrade, CAD Serbia and Chair of the ICAO EUR SAR Task Force

• Mr Giuseppe Pasquino

ITMCC Director, Cospas-Sarsat

• Mr Alessio Arcadio

ITMCC Operations Officer, Cospas-Sarsat

Pored crnogorskih predstavnika iz Operativno-komunikacionog centra 112 i Avio helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, Vojske Crne Gore i Ministartsva odbrane, Gorske službe spašavanja, Sektora granične policije, Kontrole letenja Srbije i Crne Gore SMATSA doo, Aerodroma Crne Gore, Nacionalne komisije za istraživanje nesreća, Ministarstva kapitalnih investicija i Agencije za civilno vazduhoplovstvo, na radionici se očekuje i učešće predstavnika iz zemalja Zapadnog Balkana, RASARAC-a (Regional Aeronautical Search and Rescue Advisory Committee) i Agencije za evropsku graničnu i obalnu stražu FRONTEX-a (francuski: Frontières extérieures -“spoljne granice”).

Učesnicima radionice se pruža prilika da dodatno unaprijede svoja znanja u oblasti implementacije sljedećih značajnih dokumenata i regulativa iz ove oblasti: ICAO Annex 12 – Traganje i spašavanje, ICAO DOC 9731 IAMSAR Manual, ICAO EUR Doc 039 – Evropski plan traganja i spašavanja (EUR SAR Plan), kao i da se upoznaju sa najnovijim trendovima i projektima u oblasti razvoja satelitskih sistema za upotrebu u ovoj oblasti.

Događaj će ujedno biti prilika i za unapređenje saradnje svih navedenih učesnika, kako na nacionalnom tako i međudržavnom nivou.

O dosadašnjim aktivnostima ACV iz oblasti traganja i spašavanja

Podsjećamo vas da je u proteklom periodu Agencija za civilno vazduhoplovstvo u oblasti traganja i spašavanja izvršavala redovne aktivnosti shodno Zakonu o vazdušnom saobraćaju, koje podrazumijevaju vršenje nadzora u pogledu izrade i sprovodjenja procedura i osposobljenosti lica iz Operativno komunikacionog centra 112 (OKC 112) Direktorata za zaštitu i spašavanje Ministarstva unutrašnjih poslova i Koordinacionog centra traganja i spašavanja na moru (MRCC) koja učestvuju u traganju i spašavanju vazduhoplova na kopnu i moru. U tom smislu, sa predstavnicima MUP-a i Uprave pomorske sigurnosti organizovano je više sastanaka u cilju daljeg unapređenja sistema traganja i spašavanja u civilnom vazduhoplovstvu i njegovog usklađivanja sa zakonodavstvom i međunarodnim standardima i preporukama.

Imajući u vidu da je Crna Gora u januaru preuzela predsjedavanje Regionalnim savjetodavnim komitetom za traganje i spašavanje u civilnom vazduhoplovstvu, u organizaciji Agencije za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore uspješno su održani sastanci Radnih grupa i Ekspertskog tima ovog komiteta.

Crna Gora preuzela predsjedavanje RASARAC-om

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija. Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published.