DogađajiNovosti

Crna Gora preuzela predsjedavanje RASARAC-om

Crna Gora je od Bosne i Hercegovine preuzela godišnje predsjedavanje Regionalnim savjetodavnim komitetom za traganje i spašavanje u civilnom vazduhoplovstvu (RASARAC).

Najvažniji ciljevi tokom crnogorskog predsjedavanja ovim regionalnim komitetom biće unapređenje sistema traganja i spašavanja vazduhoplova, podizanjem nivoa obučenosti i tehničke opremljenosti kod svih subjekata koji su ključni činioci ovog sistema.

RASARAC postoji od 2016. godine, ima 10 država članica, a podržavaju ga vodeće evropske i svjetske vazduhoplovne institucije. Fokus u radu ovog regionalnog komiteta, koji okuplja 10 zemalja, je unapređenje sistema traganja i spasavanja (SAR-Search And Rescue) vazduhoplova, podizanjem nivoa obučenosti i tehničke opremljenosti svih ključnih činilaca ovog sistema. 

U Crnoj Gori najvažniji subjekti u sistemu traganja i spasavanja su Aviohelikopterska jedinica i Operativno komunikacioni centar MUP-a, Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama i Gorska služba spašavanja. Važno je naglasiti da postoji i mogućnost korišćenja resursa Vojske Crne Gore koja je dostigla visok nivo obučenosti za ovakve situacije što se moglo vidjeti i na posljednjem prikazu sposobnosti.

Naslovna foto:ACV

Uspješan prikaz sposobnosti koordinacije specijalista, vazduhoplovaca i medicinskog osoblja Vojske

Održan sastanak Regionalnog savjetodavnog odbora za traganje i spašavanje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.