AerodromiKutak za putnikeNovosti

U ručni prtljag se NE nose plinske boce i – šta još?

U petak 21.jula, putnica na letu Air Serbia za Beograd, se na podgoričkom aerodromu ukrcala u avion sa dvije manje plinske boce. Kapetan je odreagovao po proceduri, a polazak aviona kasnio dok se situacija nije regulisala.

Kako je do toga došlo pitanje je za bezbjednosne strukture i na tu temu ćemo drugom prilikom. Sada bi valjalo zbog svih nas, ponoviti koji su to zabranjeni predmeti i opasne materije koje ne bi trebalo da se nađu u ručnom prtljagu.

Procedura za putnike

Ukoliko se prilikom bezbjednosne kontrole ustanovi da u ručnom prtljagu i/ili kod/na sebi, posjedujete određene predmete za koje postoji zabrana unošenja u putničku kabinu vazduhoplova, a želite se ukrcati na let odabrane avio-kompanije, dužni ste iste odložiti u namjenske kutije pored punkta za kontra-diverzionu kontrolu.

Po završetku bezbjednosne kontrole pažljivo se spakujte i prekontrolišite plastične posude u kojima su bile odložene vaše stvari. 

Šta NE može da se spakuje u ručni prtljag?

Grupe zabranjenih predmeta i opasnih materija su:

-Pištolj, vatreno oružje i druge uređaje koji ispaljuju projektile;

-uređaji za omamljivanje;

-predmeti sa oštrim vrhom ili oštrom ivicom;

-eksplozivi i zapaljive materije;

-tečnosti, gelovi i aerosoli koji nijesu upakovani u skladu sa propisanim ograničenjima;

-drugi zabranjeni predmeti i opasne materije definisane važećim propisima iz oblasti bezbjednosti vazdušnog saobraćaja.

Detaljni spisak možete vidjeti OVDJE.

Maksimalna zapremina tečnosti, gelova i aerosola po putniku koja može da bude spakovana u ručnom prtljagu iznosi do dva litra koja moraju da budu razdvojena na sljedeći način:

  1. Sve tečnosti DO 100 mililitara, a čija ukupna zapremina ne prelazi jedan litar treba da budu zajedno spakovane u jednu providnu, plastičnu zip kesu.
  2. Sve tečnosti čija je pojedinačna zapremina PREKO 100 mililitara, a maksimalno do jednog litra moraju da budu u maloprodajnom pakovanju.

Napominjemo, međutim, da nije moguće da unutar ručnog prtljaga spakujete jednu ambalažu zapremine od dva litra niti dvije od po jedan litar ucijelo već one moraju da budu razdvojene po prethodno navedenom uputstvu.

Inače, pod tečnostima, gelovima i aerosolima se podrazumijevaju:

  • voda i druge vrste pića, supe i sirupi;
  • parfemi;
  • gelovi, uključujući i gelove za kosu i tuširanje;
  • paste, uključujući pastu za zube;
  • maskare, sprejevi, kreme, losioni i ulja;
  • svi artikli koji su u bočicama pod pritiskom, uključujući kreme za brijanje, ostale pjene i dezodoranse;
  • smjesa čvrstih supstanci i tečnosti;
  • svi drugi artikli sličnih svojstava.

Pravila u vezi sa tečnostima u ručnom prtljagu, izvor:Aerodromi Crne Gore

Naravno, postoje izuzeci na koje se ne odnose ograničenja u vezi sa maksimalnom zapreminom tečnosti, a to su hrana za bebe i ljekovi koji su neophodni tokom putovanja

Napomena

Naglašavamo da ova pravila važe za direktne odlazne letove iz Podgorice i Tivta. Ukoliko do krajnjeg odredišta imate presijedanje, preporučujemo da se o uslovima u vezi sa dozvoljenom zapreminom tečnosti u ručnom prtljagu informišete na internet stranicama tih aerodroma.

Pravila aviokompanija

Više informacija u vezi sa zabranjenim predmetima i opasnim materijama, možete naći i na sajtovima avio-kompanija (primjer: za Air Serbia OVDJE, a za Air Montenegro na OVOM LINKU)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.