Štrajk u kontroli letenja Francuske!

Nakon nekoliko mjeseci razgovora, civilna vazduhoplovna vlast DGAC i državne institucije nijesu dali nikakvu konkretnu garanciju da će se otkloniti uzroci štrajka. 

Suočen sa neuspjehom pregovora, najbrojniji sindikat francuske kontrole letenja SNCTA poziva na 24-časovni štrajk u petak, 16.septembra od 06.00h ujutru po našem vremenu.

Zašto baš sada?

Termin štrajka je izabran jer se očekuje skorije usvajanje budžeta za 2023.godinu. Sindikat ne želi da prepusti slučaju te želi da se svi detalji definišu dok je vrijeme.

Za slučaj da ovaj pokušaj skretanja pažnje ne uspije, već se sada najavljuje drugi (trodnevni!) štrajk, od srijede 28. septembra do petka 30. septembra.

Kako će to uticati na letove?

Putnicima se savjetuje da odlože putovanje, a aviokompanije su pozvane da smanje svoje letove na 50% kako u Francuskoj tako i u francuskim prekomorskim teritorijama kao što su Tahiti, Kajen, Martinik, Poent a Pitr, Reinion i Majot.

Aerodrom Monpelje će vrlo vjerovatno biti potpuno zatvoren kao i neki manji aerodromi (Perpinjan, Bezirs, Biaric, Brest, Ren, Lil, Pariz Buve).

Air France ne želi da dođe u situaciju da u posljednjem trenutku mora da se bavi odlaganjima i preusmjeravanjima letova. Zbog toga je već objavila da će smanjiti regionalne letove na 45%, dok će 90% dugih letova biti odloženo. 

U saradnji sa EUROCONTROL-om, prave se planovi za zaobilaženje vazdušnog prostora Francuske u vrijeme štrajka.

Uzroci štrajka- nezapošljavanje i neusklađivanje plata

U Francuskoj kontroli letenja, od 2029. do 2035. trećina operativnog osoblja će se penzionisati.

Nesporno je da se približava vrijeme kada će veliki broj operativnog osoblja poći u penziju i da kontrola letenja za to mora biti pripremljena, nepostojanje garancije za zapošljavanje u 2023.godini i narednih godina, za članove SNCTA je neprihvatljivo! Prirodnim odlivom kadrova smanjuje se broj izvršilaca, a posla će samo biti više.

Drugi razlog štrajka je inflacija. Činjenica da zbog velikog broja letova prihoda ima, a kompenzacija za inflaciju je predviđena u evropskim planovima zbog čega u SNCTA smatraju da je izostanak povećanja plata neopravdan. Logično, postavlja se i pitanje – gdje taj novac ide!?

Konkretne detalje o mogućnosti letenja u Francuskom vazdušnom prostoru možete vidjeti u NOTAM-u ispod:

F1438/22 (Issued for LFBB LFEE LFFF LFMM LFRR)

DUE TO A NATIONAL INDUSTRIAL ACTION AFFECTING ALL DSNA AIR TRAFFIC SERVICES, MAJOR DISRUPTIONS ARE EXPECTED IN ALL DSNA ATC CENTERS (ACCS, APP, TOWER) IN FRANCE AND OVERSEAS DEPARTMENTS. A MINIMUM SERVICE WILL BE ENSURED IN 5 ACCS AND IN THE AIRPORTS IDENTIFIED IN THE DECREE NUMBER 85-1332 MODIFIED OF DECEMBER 17,1985. ACTUAL ATC CAPACITY WILL BE DETERMINED ACCORDING TO AVAILABLE STAFF.

RMK1: AIR OPERATORS MUST CANCEL THEIR COMMERCIAL FLIGHTS PROGRAMS BY 50 PER CENT BASED ON THEIR NUMBER OF MOVEMENTS ON EACH OF THE FRENCH AIRPORTS WHERE DSNA IS IN CHARGE OF ATC SERVICES BETWEEN FRIDAY 16/09 04H00 UTC AND SATURDAY 17/09 04H00 UTC

RMK2: FLIGHTS THAT ENSURE TERRITORIAL CONTINUITY ARE EXCLUDED FROM THE REDUCTIONS

RMK3: AIRCRAFT OPERATORS MUST SYSTEMATICALLY CANCEL ALL PLN, RPL OR FPL FOR THE FLIGHTS NOT PERFORMED.

RMK4: INFORMATION ON THE REAL-TIME SITUATION AND CLOSURES OF ATS SERVICES WILL BE AVAILABLE ON THE FOLLOWING INTERNET WEBSITE : HTTPS://CDM.DSNA.FR CONSULT THE LIST OF AIRPORTS UNDER DSNA RESPONSIBILITY AND THOSE BENEFITING FROM THE MINIMUM SERVICE IN THE CRISIS MESSAGES TAB

RMK5: ADDITIONAL NOTAMS WILL BE SENT IF NEEDED DEPENDING ON THE EVOLUTION OF THE SITUATION.

16 SEP 04:00 2022 UNTIL 17 SEP 04:00 2022.

CREATED: 13 SEP 13:07 2022

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija. Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *