O čemu je sve delegacija MKI i ACG razgovarala sa generalnim direktorom Direktorata za mobilnost i transport Evropske Unije

Izvor: zvanično saopštenje Ministarstva kapitalnih investicija

Predstavnici Ministarstva kapitalnih investicija i Aerodroma Crne Gore juče su u Briselu, sa generalnim direktorom Direktorata za mobilnost i transport Evropske Unije (Europian Comission Directorate-General for Mobility and Transport’s activities) gospodinom Henrikom Hololeijem, razmjenili  iskustva i razmotrili unaprijeđenje zadatih ciljeva iz oblasti transportne politike  (Poglavlje 14).

Delegaciju Crne Gore predvodili su državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Zoran Radunović, koordinator za vazdušni saobraćaj u Ministarstvu kapitalnih investicija Milica Mićunović, izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Goran Jandreoski i zamjenik direktora Petar Radulović.

U intenzivnom i obostrano otvorenom razgovoru razmijenjene su sve relevantne informacije o trenutnom stanju i budućim projektima u sektoru saobraćaja i pomorstva u Crnoj Gori, statusu pregovaračkog poglavlja 14, mogućnostima realnog Prostornog plana koji je u izradi, izazovima, mogućnostima i dijelom nedovoljno razjašnjenim pitanjima od krucijalnog značaja za poboljšanje pozicije u pristupnim pregovorima.

Kao i nebrojeno puta do sada iskazana je maksimalna posvećenost Vlade Crne Gore pristupanju Evropskoj Uniji i poštovanju svih standarda ljudskih prava, sloboda i održivog ekonomskog razvoja. Saobraćaj kao ključni i najvjerodostojniji reprezent osnovne ideje EU je u fokusu, prije svega, zbog stvaranja uslova za nesmetani protok ljudi, roba i usluga, a samim tim ideja i kulturnih dobara. Činjenica je da su glavni evropski koridori mimoišli Crnu Goru, ali pred nama je izazov da našu zemlju vratimo na evropske tranzitne puteve, uz dobre studije i ekonomski prihvatljiva infrastrukturna ulaganja.

Prepoznati su izazovi pred kojim se nalaze saobraćaj i pomorstvo u Crnoj Gori, te konstatovane manjkavosti i nedoslednosti koje su pratile dosadašnji postupak usaglašavanja sa Evropskom Unijom. Naglašen je proces daljeg usaglašavanja sa legislativom Evropske Unije, uz intenzivnu, već ostvarenu odličnu saradnju na principu regionalnog povezivanja, posebno dajući na značaju radu stalnog sekretarijata Transportne zajednice Zapadnog Balkana i stvaranja osnovne regionalne saobraćajne mreže, koja će biti nadograđena na EU koridore . 

Glavne teme sastanka bile su nastavak gradnje auto-puta, organizaciona i strukturna reorganizacija regulatornog organa za željeznički saobraćaj, aviodostupnost, usklađivanje sa EMSA standardima, kao i obavezan pristup Pariskom Memorandumu, konkurentnost i tržište u svim djelatnostima, kao i dalja već započeta, organizaciona, strukturna i operativna nadgradnja i rekonstrukcija  kompanija u državnom vlasništvu. 

Posebno je posvećena pažnja regionalnom povezivanju Crne Gore i ukrštanju trenutno glavnih koridora u pravcu istok-zapad, kao što su projekti Blue highway, Jadransko-jonski koridor, pruga Niksić-Čapljina i dr. Razmatrana je poslovna politika Aerodroma Crne Gore, kompanije Air Montenegro, postupak stečaja Montenegro Airlines-a, a posebno je značajno izvjesno skoro otpočinjanje faze 2 ECAA sporazuma, koje će otvoriti evropsko nebo za crnogorske kompanije.

Takođe, tokom sastanka bilo je riječi o održivoj i pametnoj mobilnosti jer je za 2022. godinu planirano ažuriranje Strategije razvoja saobraćaja u periodu 2019-2035 godine i njeno usaglašavanje sa strategijom pametne i održive mobilnosti.

Za očekivati je da podrška koju je Crna Gora dobila bude i materijalizovana kroz EU fondove i tehničke organe, što će u najvećoj mjeri zavisiti od kapaciteta Crne Gore i spremnosti da izvrši potpunu promjenu saobraćajne i pomorske politike.

Pročitajte još:

eVazduhoplovstvo: FAB (Functional Airspace Block)

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija. Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published.