AviokompanijeNovosti

Nova direktiva EASA za održavanje Boeinga i Airbusa

Nakon problema primjećenog prilikom slijetanja aviona tipa Airbus u vlasništvu portugalske kompanije TAP na aerodrom u Kopenhangenu, pokrenuta je istraga.

Tokom analize prijavljena je pojava u kojoj su pronađeni dokazi stvaranja kontakata na kritičnim dijelovima motora. Naknadna istraga je utvrdila da je osnovni uzrok bila upotreba indukcijskog grijača tokom održavanja na način koji je mogao dovesti do nenamjernog električnog luka na tim dijelovima.

Utvrđeno je da su dijelovi koji su uticali na problem s motorom održavani istim indukcijskim grijačem i da i u drugim slučajevima mogu biti oštećeni.

Ovo stanje, ako se ne ispravi, može dovesti do kvara pojedinih elemenata, što dalje može dovesti do problema sa dijelovima motora, oštećenjima motora pa i aviona.

Iz tog razloga, EASA je izdala bilten koji zahtjeva zamjenu problematičnih dijelova dijelovima koji se mogu servisirati i zabranjuje (ponovnu) instalaciju oštećenih dijelova. Ovaj akt takođe zabranjuje ugradnju motora koji imaju ugrađen problematični dio.

Poznato je da su ovi motori instalirani na, Airbus A318, A319, A320, A321 i A340 avione i Boeing 737-300, 737-400, 737-500, 737-600, 737-700-, avioni serije 800, 737-900 i 737-900ER. 

Ovo nije nešto što bi trebalo da zabrine putnike, ali će na njih uticati kroz moguće odlaganje nabavke aviona i bar za prvo vrijeme usporavanje lanca snabdijevanja aviokompanija rezervnim elementima što bi moglo poremetiti planove letenja.

Kompletnu direktivu možete preuzeti OVDJE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.