MTU Aero Engines AG otvara fabriku u Srbiji

Kompanija MTU Aero Engines AG je ovih dana započela radove na izgradnji nove fabrike za popravku za MTU Maintenance Serbia. Početak radova je obilježen u prisustvu Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, i Tomasa Jarzombeka, koordinatora za vazdušni transport Vlade Njemačke. Ceremoniji su je prisustvovao ambasador Nemačke u Srbiji, Tomas Šib, kao i predstavnici lokalnih organa.

MTU je vodeći proizvođač motora u Nemačkoj i jedan od najvećih pružaoca usluga održavanja avionskih motora na svijetu. Ovim korakom, kompanija širi svoju postojeću mrežu MRO usluga (popravki, održavanja i operacija). Na novoj lokaciji u Novoj Pazovi blizu Beograda, MTU Maintenance Serbia d.o.o, podružnica u celosti u vlasništvu MTU, fokusiraće se isključivo na popravku komercijalnih delova motora. MTU planira da počne s radom na kraju 2022.godine.

„Danas imam čast da vam i zvanično poželim dobrodošlicu u Srbiju. Mnogo truda i rada je uloženo u današnji dan, tri godine razgovaramo i sanjamo o ovome. Ovo se dešava kada ljudi vredno rade da dovedu ovako fantastičnu investiciju za Srbiju. Veoma sam zahvalan našim nemačkim prijateljima koji su umeli da prepoznaju kada se neko trudi i radi“ rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić

“Internacionalizacija njemačke vazduhoplovne industrije važan je stub same industrije. Posvjećenost MTU-a dokaz je poverenja koje njemačke kompanije imaju u Srbiju kao poslovnu lokaciju”, rekao je Tomas Jarzombek, poslanik njemačkog parlamenta i koordinator savezne Vlade za vazduhoplovstvo i svemirski program i dodao- „Današnja ceremonija je zadovoljavajući primjer da uprkos teškim uslovima u vazduhoplovstvu izazvanim pandemijom corona, planirani projekti nastavljaju da se realizuju.”

Komercijalno održavanje avionskih motora je ključni pokretač poslovnog uspjeha kompanije MTU. Dodatna lokacija omogućiće fleksibilnost i ojačati konkurentnost kompanije na globalnom nivou.

„Djelatnost komercijalnog održavanja čini više od 60 odsto našeg poslovnog prometa – i taj trend je u porastu. Nova fabrika u Srbiji doprineće efektivnosti postojeće mreže MRO lokacija koja posluje sa visokim performansama u Evropi, Aziji i Severnoj Americi,” objasnio je Mihael Šrajeg, glavni programski direktor kompanije MTU Aero Engines. „Ovo dodatno povjećanje kapaciteta u Srbiji je ključan element koji će nam omogućiti da ponudimo konkurentne usluge na globalnom tržištu. MTU je poznat po kvalitetu i pouzdanosti među partnerima i klijentima. Osnova za to su profesionalna obuka i razvoj. To je bio fokus našeg angažmana u Srbiji od početka našeg projekta. Jako cijenimo izvanrednu podršku i partnerstvo Vlade Srbije.“

Tokom prethodne dvije godine, MTU je sarađivao sa srpskim Ministarstvom obrazovanja kako bi pomogao da se Vazduhoplovna akademija u Beogradu razvije u vodeći centar za obuku u oblasti vazduhoplovstva. U skladu sa standardima kvaliteta vazduhoplovne industrije, profili poslova posebno prilagođeni tehnologiji motora su uvedeni još u septembru 2020. i prvi specijalisti za MTU Maintenance Serbia su obučeni. U isto vrijeme, prvi zaposleni uče dodatne vještine direktno na radnom mestu na MTU lokacijama u Nemačkoj i Poljskoj. Trenutno, MTU Maintenance Serbia ima više od 60 zaposlenih. Tokom narednih nekoliko godina, očekuje se da će broj zaposlenih na lokaciji porasti na oko 500.

O kompaniji MTU Aero Engines

MTU Aero Engines AG je vodeći proizvođač motora u Nemačkoj. Kompanija je tehnološki lider u oblasti turbina s niskim pritiskom, kompresora sa visokim pritiskom, centralnih okvira turbina kao i procesa proizvodnje i tehnika popravke. U okviru svog komercijalnog OEM poslovanja, kompanija igra ključnu ulogu u razvoju, proizvodnji i plasmanu visokotehnoloških komponenti zajedno s internacionalnim partnerima. Oko 30 odsto današnjih aktivnih letelica širom sveta imaju MTU komponente u sebi. U sektoru komercijalnog održavanja, kompanija se nalazi među pet najvećih pružaoca usluga za komercijalne avionske motore i industrijske gasne turbine. Aktivnosti su kombinovane u okviru kompanije MTU Maintenance. U vojnom sektoru, MTU Aero Engines je industrijski lider u Nemačkoj za praktično sve motore koje koriste oružane snage te zemlje. MTU ima mrežu lokacija širom sveta; Minhen je dom sjedišta kompanije. U fiskalnoj godini 2020. kompanija je imala radnu snagu od oko 10.000 zaposlenih i prijavila je konsolidovanu prodaju u iznosu od oko 4,6 milijardi eura.

Pročitajte još:

Sa Ivom Stjepčević o “zdravlju” aviona

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija. Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *