Montenegro Airlines ima svoja potraživanja, a kome on duguje?

Nije tajna da postoji red povjerilaca koji čekaju naplatu svojih dugova od Montenegro Airlinesa. Ovaj put ćemo se baviti dugovanjem prema kontroli letenja…

Svakoj kontroli letenja pa i Kontroli letenja Srbije i Crne Gore SMATSA d.o.o koja je pružalac usluga u vazdušnoj plovidbi na teritoriji Srbije i Crne Gore bi trebalo da je potpuno svejedno ko leti, samo dok se leti i dok taj neko može da plati svoje letenje. Ipak, mora joj se odati priznanje za strpljenje koje je imala i još uvijek ima prema nacionalnim aviokompanijama Srbije i Crne Gore.

Nekadašnji avioprevoznik JAT je za dug kontroli letenja dao pilotsku školu u Vršcu i zatvorio to poglavlje. To je bila situacija u kojoj su svi dobili, reklo bi se “win-win-win” situacija. Pilotska škola je opstala, SMATSA dobila resurs u zamenu za dug koji bi teško naplatila a JAT izbrisao dio duga. Prije otprilike mjesec dana je kontrola letenja prodala tu istu pilotsku školu (u koju je ulagala ovih godina) o čemu ste mogli da pročitate u tekstu na ovom linku.

Da li je SMATSA pomagala i Montenegro Airlines? Jeste. Kako? Pa upravo tako što još uvijek nije naplatila dug od 6,5 miliona evra koji je, sa pripadajućim kamatama, mogao odavno da stavi katanac na crnogorsku nacionalnu aviokompaniju. Činjenica je da je nešto i naplaćeno na osnovu presuda suda u Podgorici, 2017. godine 4,2 miliona evra a početkom 2019. još dva miliona ali je takođe činjenica da je dobar dio još uvijek ostao nenaplaćen a da je država Crna Gora preuzela obavezu da dug vrati.

Još 2012.godine zbog ozbiljnih finansijskih poteškoća Montenegro Airlinesa na koje su ukazivali nezadovljavajući indikatori likvidnosti sa tendencijom pogoršanja, Vlada Crne Gore je usvojila Plan restruktuiranja koji je Komisija za kontrolu državne pomoći ocijenila kao usklađen sa Zakonom o kontroli državne pomoći. Ovog puta usmjerićemo pažnju na dio ovog plana koji se odnosi na “prebijanje” duga prema kontroli letenja.

U tada usvojenom Planu restruktuiranja nacionalne aviokompanije Montenegro Airlines pisalo je: “Ukupne dosadašnje obaveze ‘Montenegroerlajnsa’ prema agenciji SMATSA u iznosu od 7.562.142 evra preuzela bi Vlada. Obaveza bi bila izmirena putem kompenzacije na način da se agenciji SMATSA preda u vlasništvo hotel ‘Park’ u Bijeloj, čija je procijenjena vrijednost 7.275.854,64 evra. Istovremeno, Vlada bi preuzeti dug konvertovala u akcijski kapital ‘Montenegro erlajnsa’. Budući odnosi između ‘Montenegroerlajnsa’ i ‘SMATSA’, definisali bi se tako što bi ‘SMATSA’ svoje usluge prema njima obračunavala po cijeni od jednog eura po odlazećem putniku, kako bi se te obaveze balansirale u odnosu na popunjenost kabine vazduhoplova.”

Na ovaj način bi dug bio regulisan isto kao i sa JAT-om, a Montenegro Airlines bi bio relaksiran dijela duga ali…samo jedna od otežavajućih okolnosti za realizaciju ovog plana je bila činjenica da je kompleks koristio Regionalni centar za obuku ronilaca za podvodno deminiranje. Da li samo zbog toga ili još nečega drugog, do realizacije kompenzacije nije došlo, SMATSA kao i hotel “Park” su nastavili svojim putem a dugovi Montenegro Airlines-a ne samo da su ostali, već su i nastavili da se gomilaju.

logo Kontrole letenja Srbije i Crne Gore

SMATSA d.o.o

U junu 2014. godine SMATSA je omogućila crnogorskom avioprevozniku da dug iz perioda 2004. do 2013. plaća u 72 mjesečne rate od juna 2015. do maja 2021. godine. U toku 2015. godine Montenegro Airlines je platio dio duga od 639 hiljada eura, ali je zatim prestao s plaćanjem zbog čega je SMATSA pokrenula tužbe i prinudne naplate. Na kraju je i to regulisano tako što je SMATSA pristala da sačeka isplatu i na taj način omogući da MA nastavi rad.

Hod Montenegro Airlinesa po tankoj žici je trajao dugo, a onda se pojavila nada. Krajem 2019. je izrađen predlog rješenja za aviokompaniju koji je usvojen u vidu Zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj Društva za transport putnika i robe u vazdušnom saobraćaju “Montenegro Airlines” A.D. Podgorica (u daljem tekstu: „Lex MA“).  U njemu je pisalo: “Država preuzima dospjele obaveze koje MA ima prema privrednom drustvu Kontrola letenja Srbije i Crne Gore “SMATSA” d.o.o. Beograd, po osnovu zaključenih ugovora o pružanju usluga sa Društvom do dana stupanja na snagu ovog zakona, u ukupnom iznosu do 6.500.000,00 eura, uvećanom za druga eventualna sporedna potraživanja do dana donošenja odluke Skupštine akcionara Društva o pretvaranju tog duga u akcije Drustva.” Napominjemo da se ovde radi o dugu nastalom do 27.decembra 2019.godine. Svjedoci smo da pomenuti Zakon nije mogao biti sproveden zbog otvaranja postupka istrage crnogorske Agencije za zaštitu konkurencije kao i intervencije Evropske komisije koja je primila žalbu od kompanije Ryanair-a, navodeći da je Montenegro Airlines već primio državnu pomoć veću od 43 miliona eura. 

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore SMATSA d.o.o nije jedina kojoj je Montenegro Airlines ostao dužan ali je dobro što će se, u skladu sa dosadašnjim dobrim odnosima i saradnjom, raditi na tome da se sa predstavnicima Ministarstva kapitalnih investicija Crne Gore nađe rješenje za naplatu duga koji sa kamatom iznosi preko 7, 1 milion evra. 

Naslovna fotografija: Mathieu Stern, unsplash.com

Da li se ToMontenegru sprema državna pomoć?

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija. Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published.