AviokompanijeNovosti

Kratak pregled pokazatelja oporavka vazdušnog saobraćaja

Tokom prve polovine jula zabilježen je značajan oporavak na evropskom nebu. Iznad Srbije i Crne Gore, dijelu u nadležnosti kontrole letenja SMATSA, u ovom periodu realizovano je više od 80 % letova u odnosu na 2019. godinu.

Izvor podataka: EUROCONTROL

Kad su crnogorski aerodromi u pitanju, u julu je broj operacija na aerodromu Podgorica bio oko 55 % manji u poređenju sa istim periodom 2019. godine, dok je na aerodromu Tivat oko 42 % manji.

I ostali aerodromi u regionu takođe bilježe umanjenje u odnosu na 2019. godinu, ali i značajan oporavak u odnosu na ostatak godine. Promet ovih aerodroma u poređenju sa istim periodom 2019 godine iznosi:

  • Aerodrom Beograd – 31 %
  • Aerodrom Zagreb – 39.9 %
  • Aerodrom Tirana – 9 % 
  • Aerodrom Skoplje – 32 % 
  • Aerodrom Sarajevo – 24 % 

Očekuje se značajniji porast dolazaka u trenutku kada se otvore granice Velike Britanije što bi, prema najavama premijera Johnsona, trebalo da se desi uskoro. Prema najavama, vakcinisani državljani Velike Britanije po povratku u zemlju više neće morati u obaveznu samoizolaciju, pa se očekuje da će s popuštanjem strogih mjera veći broj britanskih turista krenuti na put (let do Turske, Grčke, Kipra i Albanije ih vodi preko Srbije i Crne Gore).

S druge strane, delta soj se sve glasnije spominje…

*foto: unsplash.com
*podaci korišćeni u analizi preuzeti su sa zvaničnog sajta EUROCONTROL-a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.