AerodromiNovosti

Izgradnja nove rulne staze i dodatnog parkinga za avione na Aerodromu Konstantin Veliki u Nišu

Izvor: Portal ekapija.com, Autor: I. Ž.
Preduzeće Aerodromi Srbije podnijelo je Ministarstvu zaštite životne sredine zahtjev za davanje saglasnosti na Studiju o procjeni uticaja na životnu sredinu projekta izgradnja rulne staze sa pripadajućom izolovanom pozicijom za parkiranje vazduhoplova na aerodromu Konstantin Veliki u Nišu.
Projektant rulne staze i pozicije za parkiranje aviona NEO aerodromes engineering Beograd, povjerio je preduzeću ENVICO Beograd izradu Studije o proceni uticaja na životnu sredinu.
Ukupna dužina osovine rulne staze iznosiće 1.680 m.
Izgradnja rulne staze sa pripadajućom izolovanom pozicijom za parkiranje vazduhoplova planiraju se u okviru cjeline koja je ranijim planskim dokumentima definisana za manevarske površine. Manevarske površine su predviđene za poletno sletne staze, rulne staze, zemljane poletno-sletne staze, spojnice, pristanišne platforme helidrom, parking pozicije, rezervoar za gorivo, toranj aerodromske kontrole letenja i prateći tehnički blok aerodromske kontrole letenja.
Nova rulna staza treba, kako se navodi u dokumentu, da obezbijedi ne samo povećanje saobraćajnog kapaciteta aerodroma, već izgradnjom udaljenih parking pozicija i povećanje broja parking pozicija.
– Početak novoprojektovane rulne staze je u konstruktivnom i saobraćajnom smislu uklopljen u postojeću rulnu stazu, dok kraj predstavlja proširenje za manevar isparkiravanja/push-back kodnog slova C sa parking pozicije 9, uz mogućnost daljeg produženja u skladu sa Planom detaljne regulacije – navodi se.
Projekat proširenja platforme se radi paralelno sa izradom projektne dokumentacije za rulnu stazu.
Proširenjem platforme obezbjeđuje se povjećanje kapaciteta aerodroma. Nova platforma konstruktivnim i eksploatacionim karakteristikama omogućava prihvat najvećeg vazduhoplova kodnog slova E, uz uspostavljanje bezbjednosti saobraćaja i neometanog procesa opsluživanja vazduhoplova, putnika i robe. Platforma se može koristiti za komercijalne avione kodnog slova A, B, C, D i E. Proširenje omogućava formiranje 9 primarnih i 11 alternativnih parking pozicija.
 
Podsjetimo, aerodrom u Nišu dobija i novu teminalnu zgradu, koja bi, prema riječima direktora Aerodroma Srbije Mihajla Zdravkovića trebalo da bude završena i otvorena krajem ljeta ove godine.
– Verujemo da će se sve odvijati po planu i pokušaćemo da prve putnike u novoj zgradi primimo na leto naredne godine – rekli su ranije za eKapiju iz Aerodroma Srbije.
Dodali su i da će istovremeno raditi na izmjeni projektne dokumentacije za rušenje postojeće zgrade.
– Paralelno sa tim radićemo na izmeni projektne dokumentacije kako bi smo postojeću zgradu srušili i na njenom mestu napravili novu koja će činiti funkcionalnu celinu sa ovim sada već izgrađenim delom – naveli su.
Kako su tada istakli za portal Ekapija , radiće se i na izgradnji infrastrukture koja prati novu terminalnu zgradu – saobraćajnicama, parkinzima…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.