HENSOLDT modernizuje austrijsku kontrolu letenja

Kompanija specijalizovana za senzorske sisteme HENSOLDT sa sjedištem u Njemačkoj modernizuje sisteme austrijske kontrole letenja (Austro Control GmbH, Beč). Kombinovani primarni i sekundarni radar tipa ASR-NG uspješno je pušten u rad na aerodromu  u Beču nakon sveobuhvatnih testiranja na lokaciji. Pored toga, sekundarni radar tipa MSSR 2000 I je nadograđen na najnoviju tehnologiju u objektu kontrole letenja u Fajhtbergu u Gornjoj Austriji. Projekat koji obuhvata isporuku ova dva radara kontrole letenja ulazi u završnu fazu koja će biti zaključena konačnim prijemom i puštanjem u rad. 

„Naš ASR-NG nudi najveću moguću bezbjednost za vazdušni saobraćaj kombinovanjem primarnog i sekundarnog radara“, kaže Nikolas Debove, šef kontrole vazdušnog saobraćaja u HENSOLDT-u. „Omogućava pouzdano otkrivanje čak i malih letelica koje se ne identifikuju signalima transpondera, čak i u ‘radarskoj sjenci’ vjetroelektrana.“ 

Primarni radar ASR-NG ima specijalnu tehnologiju obrade signala za daljinsko nadgledanje vazdušnog prostora i potiskivanje lažnih signala vjetroturbina koje prouzrokuju negativne efekte po detekciju vazduhoplova. Radar koji podržava 3D tako omogućava bezbjedno navođenje svih aviona u radijusu od 120 NM (222.24 km) i do visina od 50.000 stopa (15.24 km). Sekundarni radar MSSR 2000 I integrisan u ASR-NG obezbjeđuje automatsku identifikaciju aviona identifikovanih putem signala transpondera. Funkcioniše u skladu sa standardom kontrole vazdušnog saobraćaja „Mode S“, koji podrazumeva dalje unapređenje ispitivanja za identifikaciju aviona i trenutno se primenjuje u vazdušnom prostoru Centralne Evrope.

HENSOLDT isporučuje primarne i sekundarne radare za civilnu i vojnu kontrolu vazdušnog saobraćaja i vodeći je proizvođač radara za nadzor vojnog vazdušnog prostora, protivvazdušnu odbranu i identifikaciju. Kompanija je već isporučila sekundarne radare za objekte kontrole letenja u Beču (Švehatu) i Koralpeu u Koruškoj u skladu sa starim ugovorima.

O HENSOLDTU

HENSOLDT je vodeća kompanija u evropskoj odbrambenoj industriji, a pokriva globalno tržište. Sjedište kompanije je u Taufkirhenu blizu Minhena. Kompanija razvija kompletna senzorska rešenja za odbrambene i bezbednosne aplikacije. Kao tehnološki lider, HENSOLDT pokreće razvoj odbrambene elektronike i optronike i kontinuirano proširuje svoj portfolijo zasnovan na inovativnim pristupima upravljanja podacima, robotici i sajber bezbednosti. Sa više od 6.400 zaposlenih, HENSOLDT je ostvario promet od 1,5 milijardi evra u 2021 i kotira se na Frankfurtskoj berzi.

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija. Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *