eVazduhoplovstvo: Vazduhoplovna vlast

AVIOPORTAL je pokrenuo projekat “eVazduhoplovstvo” sa ciljem promocije vazdušnog saobraćaja, sigurnosti i bezbjednosti u vazdušnom saobraćaju. Svake nedjelje ćemo obraditi neki termin, zanimljivost, predstaviti pojedinu instituciju ili organizaciju iz svijeta vazduhoplovstva. Ovo je još jedna tema iz seta planiranih i postavljenih projektnim zadatkom.

Vazduhoplovna vlast je državni organ nadležan za obavljanje regulatorne funkcije i nadzor u oblasti civilnog vazduhoplovstva.

Službeni naziv je manje-više identičan u svakoj od zemalja. U regionu to izgleda ovako:

Srbija – Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije (cad.gov.rs),

Crna Gora – Agencija za civilno vazduhoplovstvo (caa.me),

Sjeverna Makedonija – Agencija za civilno vozduhoplovstvo (caa.gov.mk),

Hrvatska – Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo (ccaa.hr),

Bosna i Hercegovina – Direkcija za civilno vazduhoplovstvo (bhdca.gov.ba).

Radi lakšeg pojašnjavanja regulatornog okvira i funkcije vazduhoplovne vlasti u praksi, u nastavku teksta ćemo kao primjer vazduhoplovne vlasti uzeti Agenciju za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore (u daljem tekstu: ACV).

Pravni okvir djelovanja ACV

Vlada Crne Gore je osnovala ACV sa ciljem da joj prenese pojedina ovlašćenja i obaveze koje su Crnoj Gori dodijeljene kao članici Međunarodne organizacije za civilno vazduhoplovstvo (International Civil Aviation Organization – ICAO), odnosno potpisnice Čikaške konvencije.

Ujedno, Crna Gora je član Evropske konferencije civilnog vazduhoplovstva (European Civil Aviation Conference – ECAC), Evropske organizacije za sigurnost vazdušne plovidbe (EUROCONTROL), a u radu Agencije Evropske unije za sigurnost u vazduhoplovstvu (European Union Aviation Safety Agency – EASA) ima status posmatrača, budući da članice mogu biti samo zemlje EU.

Pravni položaj vazduhoplovne vlasti u državi i njena ovlašćenja utvrđuju se propisima kojima se regulišu pitanja iz vazdušnog saobraćaja.

Ono što je najvažnije, krajnji cilj vazduhoplovnih vlasti je obezbjeđivanje sigurnosti u civilnom vazduhoplovstvu putem pravnog regulisanja i nadzora.

Organi Agencije za civilno vazduhoplovstvo

Organi ACV su Savjet Agencije i direktor Agencije.

Savjet je organ upravljanja Agencije. Predsjednika i članove Savjeta imenuje Vlada Crne Gore na period od pet godina i za svoj rad odgovaraju Vladi.

Agenciju predstavlja, zastupa i rukovodi njenim radom direktor. Savjet Agencije imenuje i razrješava direktora, uz saglasnost Ministarstva, na osnovu javnog konkursa.

Nadležnosti

Vazduhoplovni subjekti nad kojima ACV izvršava svoje nadležnosti su: Kontrola letenja Srbije i Crne Gore SMATSA doo, međunarodni aerodromi (Podgorica, Tivat), nacionalni vazdušni prevoznici, letilišta, helidromi, aero klubovi, škole letenja, operatori i piloti dronova, organizacije za održavanje vazduhoplova, centri za obuku vazduhoplovnog osoblja, organizacije koje se bave pružanjem usluga iz vazduha, međunarodne avio-kompanije koji obavljaju saobraćaj i prevoz sa Crnom Gorom i drugi segmenti vazduhoplovstva u Crnoj Gori.

ACV je subjekat nadzora od strane državnih organa i institucija u Crnoj Gori i međunarodnih vazduhoplovnih organizacija i institucija (ICAO, EASA, ECAC).

Foto:ACV

Za druge teme projekta eVazduhoplovstvo kliknite na sliku ispod:

 

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija. Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *