eVazduhoplovstvo: Šta podrazumijeva NATO Air Policing?

Naslovna foto: NATO

AVIOPORTAL je pokrenuo projekat “e-Vazduhoplovstvo” sa ciljem promocije vazdušnog saobraćaja, sigurnosti i bezbjednosti u vazdušnom saobraćaju. Svake nedjelje ćemo obraditi neki termin, zanimljivost, predstaviti pojedinu instituciju ili organizaciju iz svijeta vazduhoplovstva.

Misija NATO Air Policinga se sprovodi korišćenjem NATO integrisanog sistema vazdušne i raketne odbrane (NATINAMDS). Vrhovni komandant savezničkih snaga za Evropu (SACEUR) ima ukupnu odgovornost za vođenje NATO misije Air Policinga.

Saveznička vazdušna komanda (AIRCOM), sa sjedištem u Ramsteinu, Njemačka, nadgleda misiju NATO Air Policinga sa 24/7 komandom i kontrolom iz dva Kombinovana vazdušna operativna centra (CAOCs): jedan u Torehonu, Španija, koji pokriva evropski vazdušni prostor NATO-a južno od Alpa, i jedan u Uedemu (Njemačka) koji pokriva sjever. Kada je potrebno presretanje – u slučaju kršenja vazdušnog prostora, sumnjive vazduhoplovne aktivnosti u blizini granica Alijanse ili druge vrste nesigurnog vazdušnog saobraćaja koji nije u skladu s međunarodnim normama obezbeđenja neba – relevantni CAOC odlučuje koji avion presretač za brzo reagovanje (QRA) će biti zadužen da reaguje. Očekivano vrijeme reakcije je nekoliko minuta u zavisnosti od lokacije incidenta.  

Osnovan 1961. godine tokom Hladnog rata, NATO Air Policing je sastavni dio NATO Integrisane vazdušne i raketne odbrane (IAMD) već 60 godina. Na dužnosti 24/7/365, NATO Air Policing je konstanta u brzo promjenjivom sigurnosnom okruženju, dajući NATO-u sposobnost da očuva integritet vazdušnog prostora Alijanse u mirnodopskim uslovima.

Regionalna pomoć

Zemlje članice NATO-a obezbeđuju neophodne letilice i sredstva za Air Policing sopstvenog vazdušnog prostora, pod upravom SACEUR-a. Onim zemljama bez potrebnih sredstava za to pomažu druge članice NATO-a. NATO trenutno nadgleda pet regionalnih vazdušnih policijskih misija.

Baltičke države

NATO štiti baltičko nebo od 2004. godine, kada su se Estonija, Letonija i Litvanija pridružile Alijansi. Zemlje članice NATO-a koje poseduju sposobnost Air Policinga dobrovoljno doprinose NATO misiji u baltičkim državama i ova odgovornost se mijenja svaka četiri meseca.  Ova misija u baltičkim državama uspostavljena je raspoređivanjem borbenih aviona NATO-a u vazduhoplovnoj bazi Šiauliai u Litvaniji. Od 2014. NATO takođe koristi vazdušnu bazu Ämari u Estoniji za raspoređivanje dodatnih sredstava za Air Polocing.

Unapređen Air Policing

Kako bi poboljšali Air Policing duž istočnih granica NATO-a, saveznici obezbjeđuju dodatna sredstva koja dopunjuju postojeće sposobnosti u baltičkim državama i Poljskoj. Paralelno sa tim, saveznici šalju i odrede lovaca da pojačaju nacionalne vazduhoplovne snage bugarskie i rumunske avijacije.

Istočni Jadran – Zapadni Balkan

Vazdušni prostor Slovenije stalno pokrivaju Mađarska i Italija, dok Albaniju i Crnu Goru pokrivaju Grčka i Italija. Podršku NATO Air Policinga najnovijoj NATO saveznici, Sjevernoj Makedoniji, pruža Grčka.

Island

Sjedinjene Države su 2006. godine okončale svoju stalnu misiju Air Policinga nad Islandom. Američka misija je zamijenjena sistemom prema kojem saveznici periodično raspoređuju borbene avione u vazdušnu bazu Keflavik kako bi osigurali zaštitu islandskog vazdušnog prostora. Prvo raspoređivanje u okviru misije za ispunjavanje potreba islandske spremnosti u mirnodopskom periodu održano je u maju 2008.

Benelux

Belgija, Luksemburg i Holandija (poznate zajedno kao zemlje Beneluksa) su 2015. godine potpisale sporazum o sprovođenju zajedničkog vazdušnog nadzora na svojim teritorijama. Prema sporazumu, belgijske i holandske zračne snage brane vazdušni prostor Beneluksa na rotacionoj osnovi. Zajedničko djelovanje počelo je 1. januara 2017. godine.

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija. Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *