Ekskluzivni intervju: Mladen Stanković, direktor aerodroma Trebinje, o detaljima projekta ove vazdušne luke

Danas razgovaramo sa Mladenom Stankovićem, direktorom aerodroma Trebinje. Slobodno možemo reći da je ovo intervju koji nam pokazuje neku svetliju budućnost i to ne samo u smislu infrastrukturnog napretka koji će morati da prati naš region. Ovaj intervju je pokazatelj da ima mladih ljudi koji su sposobni, profesionalni, iskusni u svom poslu, a ujedno ih krasi i mentalna snaga da naprave nešto – ni iz čega. Upravo takav je naš današnji sagovornik.

Mladen Stanković je diplomirao na Saobraćajnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, odseku za vazdušni saobraćaj i transport, gde je stekao i zvanje master inženjera saobraćaja. Na funkciju direktora privrednog društva „Aerodrom Trebinje“, čiji su osnivač i vlasnik „Aerodromi Srbije“, došao je sa pozicije rukovodioca zemaljskog opsluživanja Aerodroma Konstantin Veliki Niš, septembra 2020. godine.

Pored višegodišnjeg iskustva u rukovođenju svim operativnim službama aerodroma, vodio je i tim niškog aerodroma u postupku njegove sertifikacije, angažovao se u okviru Radne grupe koja je otvorila Aerodrom Morava Kraljevo za komercijalno letenje i na drugim značajnim projektima. Nastavnik je teorijske obuke u Centru za obuku „Aerodromi Srbije“ i ovlašćeni instruktor u oblasti obezbeđivanja u vazduhoplovstvu. 

Kakvi su planovi za aerodrom Trebinje?

Plan je da izgradimo aerodrom koji ispunjava najstrože međunarodne vazduhoplovne standarde, standarde koji se primenjuju u modernoj gradnji kao i ekološke standarde. Aerodrom Trebinje će se koristiti za komercijalno letenje, pružanje zemaljskih usluga (prihvat i otpremu vazduhoplova, putnika i prtljaga) i drugih vazduhoplovnih i nevazduhoplovnih usluga, u dnevnim i noćnim uslovima, tokom cele godine. Ukratko, bezbedan, efikasan i moderan aerodrom koji u najmanjoj mogućoj meri utiče na životnu sredinu. Lokacija koja se nalazi kod mesta Taleža, na oko 14km od Trebinja, određena je kao optimalna, ali i jedina na ovom području koja omogućava izgradnju aerodroma sa ovakvim tehničkim karakteristikama.

Tehnička dokumentacija se izrađuje za aerodrom referentnog koda 4E, opremljen radio-navigacionim i sistemom svetala za precizan instrumentalni prilaz kategorije I. Dimenzije poletno-sletne staze su 3.500 x 45m, a prilikom određivanja njenih fizičkih karakteristika razmatrani su, između ostalog, klimatografija lokacije, nadmorska visina aerodroma (280,5m) i očekivani uzdužni nagib poletno-sletne staze. Kada su manevarske površine u pitanju, aerodrom će imati i dve rulne staze, od toga jednu za brzi izlazak vazduhoplova (RET – Rapid Exit Taxiway). Ova rulna staza će biti pozicionirana tako da može da se koristi za najveći broj avio-operacija koje se vrše preko dominantnog severozapadnog praga poletno-sletne staze. Platforma za prihvat i otpremu vazduhoplova sadrži 6 parking pozicija – četiri za avione kodnog slova „C“, jednu za avione kodnog slova „D“ i jednu za avione kodnog slova „E“. Fleksibilnost korišćenja platforme će se postići uvođenjem MARS (Multi Aircraft Ramp System) ili MCA (Multi-Choice Apron) koncepta, što se trenutno razmatra. Putnički terminal se projektuje tako da omogući maksimalnu fleksibilnost prilikom eksploatacije, jednostavnu i ekonomičnu reorganizaciju prostora, s obzirom na to da su tehničko-tehnološke inovacije unutar ovog segmenta najintenzivnije. Projektovani kapacitet terminala biće 1.100 putnika u vršnom satu, sa nivoom kvaliteta usluge „Optimim“ prema IATA kategorizaciji. To znači da će se predvideti prostor dovoljan da se svaki od procesa odvija u komfornom okruženju, sa zadovoljavajućim vremenima čekanja. Kada je putničko iskustvo u pitanju, težićemo da se željeno, očekivano i uočeno prilikom opsluge putnika i prtljaga razlikuju u najmanjoj mogućoj meri.

Oznaka crvene boje- orjentaciona pozicija budućeg aerodroma Trebinje, mjesto Talež

Koji je, po dimenzijama, najveći tip aviona planiran da slijeće na ovaj aerodrom?

Aerodrom je planiran za sletanje, poletanje, rulanje i zemaljsko opsluživanje vazduhoplova kodnog slova „E“ (sve serije Airbus-a A330, A340, A350, Boeing-a B787 itd) i manjih tipova vazduhoplova. Planiranje i projektovanje površina za kretanje vazduhoplova i analiza uticaja vertikalne repne površine na prelaznu površ za ograničenje prepreka, bazirali su se na avionima tipa Airbus A330-200 i Boeing 777-300ER, za koje su izvršene i simulacije. Zahtevniji Boeing 777-300ER ima razmah krila 64,8m, dug je 73,86m, maksimalne visine 18,85m i ima maksimalnu masu na poletanju (MTOM) 351.533 kg.

Kakva će biti konekcija ovog aerodroma sa budućim Jadransko-Jonskim putem koji bi trebalo da prođe blizu Trebinja?

Prilikom izrade Zoning plana sagledana je i veza našeg projekta sa projektom izgradnje Jadransko-Jonska magistrale, koja će svakako, pored Aerodroma Trebinje, biti jadan od najznačajnijih projekata za povezivanje ovog dela sa regionom i svetom. Veza sa magistralom će biti odgovarajuća i nesumnjivo će doprineti konkurentnosti aerodroma.

Šta nam možete reći o analizi uticaja ovog projekta na životnu sredinu?

Zakonom i podzakonskim aktima se precizno propisuje koju dokumentaciju treba pripremiti za svaku od faza, a naše postupanje je i po ovom pitanju potpuno transparentno. Pod time se svakako podrazumeva ispunjenje obaveza koje proizilaze iz Konvencije o proceni uticaja na životnu sredinu u prekograničnom kontekstu (tzv. Espo konvencija) i ostalih međunarodnih obaveza. Znamo od starta da se lokacija aerodroma nalazi u trećoj zoni sanitarne zaštite izvorišta „Ombla“ kao i to da u ovoj zoni nije zabranjena gradnja aerodroma sa odgovarajućim sistemima za odvod i pravilno tretiranje otpada koji može nastati prilikom njegove eksploatacije. Zaštita životne sredine i visoki ekološki kriterijumi generalno su među prioritetima. Sistemi za prečišćavanje, savremena aerodromska oprema i sredstva sa elektro pogonom, rezervoari sa dvostrukim zidom, zaštitnim tankvanama velikog kapaciteta i sistemima za monitoring, samo su neke od mera koje su dokumentacijom predviđene za Aerodrom Trebinje. Prema zaključcima eksperata za ekološka pitanja, kada je potencijalni uticaj na životnu sredinu u pitanju, situacija će biti znatno povoljnija nego u slučaju mnogih objekata i postorojenja koji već postoje ili se trenutno grade u zonama sanitarne zaštite „Ombla“ i šire.

Izvještaj o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu pripremljen je prilikom izrade Zoning plana područja posebne namjene „Aerodrom Trebinje“. Nacrt ovog Izveštaja je kao i Zoning plan, u skladu zakonskom procedurom, bio izložen na javni uvid, a potom je u velikoj sali gradske uprave Trebinje organizovano i javno izlaganje sa raspravom. Zaključci iz navedenog Izveštaja su takvi da se gradnja aerodroma sa ovakvim tehničkim karakteristikama ne osporava i na njega je dobijeno pozitivno mišljenje nadležnog Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske. Nedavno je ovom Ministarstvu dostavljen i Elaborat uz zahtev za prethodnu procjenu o uticaju na životnu sredinu za izgradnju i rad Aerodroma Trebinje, a uskoro će biće izrađena i Studija uticaja na životnu sredinu.

Saradnja je uspostavljena i sa nadležnim institucijama i organima Bosne i Hercegovine, koji prema svojim nadležnostima učestvuju u radu na različitim segmentima ovog projekta.

Ekskluzivno za Avioportal.me – Počasni konzul Crne Gore u Izraelu, Rinot Nimrod, o značaju direktnih letova između Izraela i Crne Gore

Bertrand Thibert, nekadašnji počasni konzul Crne Gore u Lionu: Želim što veći uspjeh novog direktnog leta Air Montenegro

Ekspert za bezbjednost Milan Kuč o aktuelnim bezbjednosnim pitanjima u vazduhoplovstvu

Sara Fareli – nova snaga za novu ljetnju duty-free sezonu u Crnoj Gori

Podjelite objavu putem telefona:

Pravila komentarisanja:

Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija. Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

2 thoughts on “Ekskluzivni intervju: Mladen Stanković, direktor aerodroma Trebinje, o detaljima projekta ove vazdušne luke

 • April 20, 2022 at 4:51 pm
  Permalink

  Jo’s jedno prodavanje magle narodu I predizborne lazi. Ovde od struke nema na kriv q..c.
  Vi iz Avioportal.me svjesno ili nesvjesno sirite propagandu kriminogene vlastele I koruptivne vlasti.
  Vas clanak sam uokvirio zajedno sa Vasim komentarom sa LinkedIn-a I vjerujte mi ili se vise nikada ni za sto necu javiti ako ne budem u pravu ili cu Vas uz svaki Vas clanak ppdsjecati na ono sto (ste) ralili.

  Reply
 • April 20, 2022 at 8:30 pm
  Permalink

  Pricamo se na ovaj nacin… elem, “kome zakon lezi u toljazi tragovi mu smrde nocovjestvom…”
  Brisete komentare u kojima nema prostakluka, vrijedjanja, neargumentovanih stavova. Ma sve OK. Ja nemam sa tim nikakvih problema. To naravno samo I iskljucivo govori o Vama, vasoj sujeti, (dobrim) namjerama, pozadini…. u stvari to pokazuje samo da sam ja u pravu.
  Prijatan dan Vam zelim, a za noc, e tu vidite sa Vasom savjesti…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.